Цифрова нерівність, когнітивні ризики та гуманітарні стратегії модернізації базової середньої освіти - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Братченко, Андрій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті подано аналітичний огляд переваг та ризиків цифрової трансформації базової середньої освіти з урахуванням її гуманітарного змісту. Наголошено, що запровадження цифрових технологій не зводиться до оновлення технічних інструментів чи розширення можливостей персоналізованого навчання. Цей процес зачіпає ціннісні засади освіти, змінює способи взаємодії учасників освітнього середовища та впливає на формування культурної й соціальної компетентностей учнів. Цифровізація відкриває низку можливостей – від удосконалення гуманітарного контексту до розвитку критичного мислення й уміння працювати з інформацією. Водночас вона супроводжується складнощами, серед яких: цифрова нерівність, інформаційне перевантаження, емоційне виснаження школярів, збільшення ризику маніпулятивних впливів та поступове зменшення ролі гуманітарних дисциплін у шкільному курсі. Окреслено психологічні й когнітивні виклики, що проявляються у зниженні навчальної мотивації, поверхневому характері засвоєння знань та зростанні вразливості до інформаційного тиску. В українських умовах ці фактори посилюються воєнною ситуацією, коли дистанційне навчання відбувається на тлі нестабільності, обмеженості ресурсів і високого емоційного навантаження на учнів та вчителів. Запропоновано модель подолання негативних наслідків цифровізації, у центрі якої – ціннісно орієнтований підхід. Модель поєднує педагогічний дизайн матеріалів, розвиток медіаграмотності, формування критичного мислення, інтеграцію соціально-емоційного навчання та створення інфраструктурних умов для рівного доступу до освіти. Показано, що такий підхід дозволяє узгодити технологічні інновації з гуманітарними пріоритетами й сприяє формуванню стійкого, психологічно безпечного та культурно чутливого освітнього середовища.