Сучасний спорт: ризики функціональних порушень опорно-рухового апарату у юних спортсменів - Нагорна, Ольга Борисівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Проблема функціональних порушень опорно-рухового апарату у юних спортсменів є предметом численних досліджень. Її виникнення фахівці пояснюють ключовими тенденціями сучасного спорту: інтенсифікація тренувальних навантажень, зростання обсягів та інтенсивності тренувань підвищує ризик перевантаження опорно-рухового апарату; зниження вікового цензу. Залучення дітей до інтенсивних тренувань у ранньому віці, коли опорно-рухова система ще не сформована, є одним з основних чинників ризику. Несвоєчасне виявлення та відсутність корекції цих порушень можуть мати серйозні наслідки для здоров'я. Вони створюють сприятливе підґрунтя для формування стійких патологій, які з часом можуть поширитися на внутрішні органи та системи організму. Тому профілактичні заходи є критично важливими для збереження здоров'я юних атлетів. Метою дослідження є узагальнення та систематизація наявних наукових даних щодо проблем порушень біомеханіки опорно-рухового апарату у юних спортсменів. Методи дослідження: аналіз, синтез та узагальнення; порівняння та аналогія; абстрагування та ідеалізація. Результати. У науковому дискурсі проблема порушень біомеханіки опорно-рухового апарату у юних спортсменів визначена як одна з центральних у контексті здоров'язбережувального підходу до спортивної підготовки. Порушення постави разом зі сплощенням стопи знижує демпфуючу (амортизаційну) функцію хребта, що призводить до постійних мікротравм судин головного мозку під час руху. Клінічними проявами цього є підвищена втомлюваність, часті головні болі, емоційна нестабільність та погіршення когнітивних функцій. Сучасні дослідження також розглядають порушення постави як прояв метаболічних порушень, таких як остеопенія та остеопороз, а також як ранню ознаку дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта. Висновки. У сучасному дитячо-юнацькому спорті спостерігається значне зростання тренувальних навантажень. Інтенсифікація тренувального процесу, що націлений на досягнення високих результатів, несе в собі серйозні ризики для організму дитини. Це може призводити до розвитку метаболічних, морфо-функціональних порушень, а також донозологічних станів.