Від функціональної діагностики до персоналізованої корекції: роль біомеханічного скринінгу у відновленні опорно-рухового апарату - Демьохін, Дмитро Юрійович; Усиченко, Віталій Вікторович; Ричок, Тетяна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Відновільновальни заходи осіб із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату (ОРА) часто стикається з обмеженою ефективністю. Традиційні профілактично-корекційні програми, як правило, базуються на універсальних протоколах або загальних діагнозах і не враховують індивідуальні біомеханічні особливості та рухові патерни людини. Неперсоналізовані програми призводять до кількох критичних недоліків: загальні вправи часто спрямовані на наслідок, а не на першопричину порушення. Це призводить до тимчасового полегшення, але не до довготривалої корекції. Виконання стандартних вправ на тлі некоректної біомеханіки може викликати надмірне навантаження на здорові структури, посилюючи компенсаторні механізми та збільшуючи ризик рецидиву або нових травм. Численні дослідження підтверджують, що функціональні порушення ОРА, навіть при схожих клінічних діагнозах, мають унікальний біомеханічний профіль у кожної людини. Таким чином, для досягнення максимальної функціональності, стабільності та довгострокового результату, необхідно перейти від універсальних схем до персоналізованої стратегії, заснованої на об'єктивних кількісних даних. Цей перехід вимагає впровадження біомеханічного діагностичного скринінгу як імперативу (обов'язкової умови) для ефективної розробки профілактично-корекційних програм. Мета. Дослідження спрямоване на обґрунтування та систематизацію ролі біомеханічного діагностичного скринінгу як імперативу для індивідуалізації корекційних програм, а також на аналіз застосування сучасних технологічних інновацій у цій сфері. Методи. Аналіз, синтез та узагальнення; систематизація та класифікація, порівняння та аналогія; історичний та логічний методи; абстрагування та ідеалізація. Результати. Встановлено, що біомеханічний скринінг дозволяє здійснити точний перехід від ідентифікації функціональних дефіцитів до розробки адаптивного та науково обґрунтованого алгоритму персоналізації корекційних втручань. Об'єктивні дані, отримані за допомогою інноваційних технологій, забезпечують основу для раннього виявлення дисфункцій та інтеграції зі штучним інтелектом для прогнозування ризиків. Висновки. Впровадження Wearable-технологій та систем захоплення руху знаменує собою зміну парадигми діагностики та корекції порушень біомеханіки ОРА. Їхні ключові переваги включають високу точність біомеханічної оцінки, доступність моніторингу в реальних умовах та можливості ранньої ідентифікації функціональних дисфункцій. Надання об’єктивних кількісних даних для персоналізації корекційних програм, а також інтеграція зі штучним інтелектом для прогнозування ризиків, створюють потужну синергію. Як результат, ці технології, інтегровані в оздоровчий фітнес, фізичне виховання та фізкультурно-спортивну реабілітацію, формують нову інноваційну, адаптивну та науково обґрунтовану модель відновлення ОРА.