Центр компетентностей як інноваційний осередок особистісного та професійного становлення майбутніх педагогів - Венгловська, Олена Анатоліївна; Куземко, Леся Валентинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті висвітлено роль центрів компетентностей у професійній підготовці майбутніх педагогів. Метою дослідження є вивчення результативності Центру самопізнання та саморозвитку в процесі психолого-педагогічного супровіду особистісного та професійного становлення майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти та вчителів початкових класів. Реалізація зазначеної мети здійснювалася за допомогою комплексу методів дослідження, з-поміж яких: методи теоретичного аналізу, що сприяли з’ясуванню стану проблеми у педагогічній теорії; емпіричні методи (педагогічне спостереження, опитування, анкетування) дали можливість узагальнити досвід роботи Центру та виокремити дієві практики психолого-педагогічного супроводу особистісно-професійного розвитку майбутніх педагогів. У перебігу дослідження висвітлено мету, завдання, досвід функціонування центру компетентностей як інноваційного осередку освітнього середовища закладу вищої освіти. Закцентовано увагу на принципах діяльності центру, формах та методах, що є дієвими під час здійснення психолого-педагогічного супроводу особистісного та професійного становлення майбутніх педагогів. Охарактеризовано напрями функціонування центру: адаптація студентів до умов закладу вищої освіти, пізнання себе, практична підготовка до проходження навчальних педагогічних практик, вдосконалення професійних компетентностей майбутніх фахівців у період освітніх викликів. Результати. Встановлено, що підготовка майбутніх педагогів за схемою «аудиторія – центр компетентностей – база практики» допомагає здобувачам швидше адаптуватися до освітнього середовища в період невизначеності й оволодіти трудовими функціями вихователя закладу дошкільної освіти та вчителя початкових класів. За результатами проведеного дослідження зроблено висновки про те, що практична підготовка майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти, вчителів початкових класів до виконання трудових функцій, що здійснюється на базі Центру самопізнання та саморозвитку, відповідає сучасній стратегії підготовки фахівців, дозволяє гнучко підходити до формування спеціальних (предметних, фахових) компетентностей з урахуванням особистих запитів та професійних потреб студентів в умовах травматичного досвіду.