Формування ключових компетентностей та комунікативних навичок у військових капеланів в контексті військової освіти - Жолтікова, Галина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Формування ключових компетентностей у військових капеланів набуває особливого значення в умовах повномасштабної агресії рф на території України. З початком війни у 2014 році військове капеланство не було запроваджено як ключовий напрямок забезпечення життєдіяльності військових підрозділів. Лише з 2022 року військова капеланська діяльність набула постійної основи в інституціях сектору безпеки і оборони України. Дослідження у статті присвячені процесам щодо підготовки та формуванню специфічних навичок у військових капеланів. Переважна більшість представників капеланства у військових підрозділах не були дотичні до військової служби. Знання та уміння, необхідні на посадах офіцерського складу потрібно набувати швидко та якісно. Адже військовий капелан в сучасних умовах не лише виконує духовно-психологічну підтримку особового складу, а й має нести службу в пункті дислокації підрозділу, в тому числі й в умовах бойових дій. Капеланство – це найбільш інноваційна форма служіння, яка покликана забезпечувати духовні потреби військовослужбовців та загальний морально-психологічний стан підрозділу. Тож підготовка військових капеланів потребує ретельних підходів у формуванні відповідних компетентностей під час навчального процесу у вищих військових навчальних закладах. Військова освіта передбачає ті компетентності, які необхідні для ефективного виконання пастирських, комунікативних, психологічних та військових напрямків діяльності. Враховуючи чотири головні напрямки капеланства – забезпечення, сприяння, порадництво, піклування – військова освіта створює перелік необхідних дисциплін, серед яких військова психологія та військова педагогіка. Враховуючи військову компоненту, підготовка здійснюється в межах дисциплін: «вогнева підготовка», «тактика бою», «тактична медицина». У статті визначено основні компетентності для таких фахівців: навички кризового консультування, емоційної підтримки, емпатії, комунікації в екстремальних умовах, знання військової науки, морально-етичного орієнтування.