Цифрова трансформація навчання: інтерактивні технології у викладанні зуботехнічного матеріалознавства - Косенко, Валентина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Цифрова трансформація освітнього простору зумовлює необхідність переосмислення практик професійної підготовки фахівців зуботехнічного профілю. Інтеграція інтерактивних цифрових технологій у викладання матеріалознавства є дієвим інструментом формування технологічної компетенції, підвищення якості освітнього процесу та поглиблення розуміння властивостей зуботехнічних матеріалів. Метою статті є обґрунтування результативності використання інтерактивних цифрових технологій у викладанні зуботехнічного матеріалознавства та визначення їхнього впливу на якість професійної підготовки здобувачів освіти. Методи.Методологічну основу дослідження становлять системна і компетентнісна практики, структурно-функціональний аналіз, порівняльно-узагальнювальні методи та аналітичне моделювання. Емпіричну базу сформовано на матеріалах пілотного впровадження цифрових навчальних інструментів, аналізі динаміки результатів навчальної діяльності здобувачів освіти та експертному оцінюванню якості виконання практичних робіт. Результати. Виявлено, що використання інтерактивних цифрових засобів, віртуальних симуляторів, 3D-візуалізації, цифрових тренажерів і адаптивних навчальних модулів, активізує пізнавальну діяльність студентів, зменшує відсоток репродуктивного навчання та сприяє формуванню практичних умінь, наближених до реальних умов професійної діяльності. Запровадження цифрових інструментів забезпечило підвищення точності виконання технологічних операцій, якісніше опрацювання практичних завдань і зростання самостійності здобувачів в ухваленні технологічних рішень. Доведено результативність поєднання традиційних і цифрових практик для оптимізації засвоєння складних матеріалознавчих понять і підсилення загальної ефективності навчання. Висновки. Інтерактивні цифрові технології є дієвим засобом модернізації професійної освіти зубних техніків та сприяють підвищенню якості підготовки завдяки розширенню можливостей візуалізації, моделювання й практичного відпрацювання навичок. Перспективним напрямом є подальший розвиток цифрових ресурсів, інтеграція адаптивних навчальних систем і створення стандартизованих цифрових модулів, орієнтованих на формування визначених професійних компетенцій.