Інклюзивний дизайн освіти та підтримка нейрорізноманіття у STEM-дисциплінах - Манзя, Євгеній В’ячеславович; Балан, Дмитро Дмитрович; Романенко, Марія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є комплексне обґрунтування інклюзивного дизайну STEM-освіти як основи підтримки нейрорізноманіття. У роботі використано комплексний методологічний підхід, що поєднує аналіз наукових джерел з інклюзивної педагогіки, когнітивної психології та STEM-освіти. У роботі проаналізовано сучасні теоретико-методологічні засади інклюзивної STEM-освіти, що ґрунтуються на принципах універсального дизайну для навчання, адаптивного викладання та індивідуалізації освітнього процесу. Визначено специфічні потреби нейровідмінних здобувачів освіти у процесі засвоєння природничо-технічних дисциплін, серед яких ключовими є структурованість навчання, сенсорний комфорт, варіативність оцінювання та розвиток соціально-комунікаційної підтримки. Отримані результати засвідчили, що застосування принципів інклюзивного дизайну в STEM-дисциплінах підвищує рівень мотивації та залучення здобувачів освіти з різними когнітивними профілями. Підтвердили, що впровадження принципів інклюзивного дизайну є дієвим механізмом підвищення доступності та ефективності STEM-освіти для нейровідмінних здобувачів освіти. Доведено результативність стратегій, що включають мультимодальне подання інформації, адаптивне оцінювання, проєктно-дослідницьку діяльність і використання цифрових інструментів підтримки. Розроблена структурна модель інклюзивного STEM-середовища демонструє взаємодію педагогічних, психологічних і технологічних компонентів у забезпеченні підтримки нейрорізноманіття. Розроблені методичні рекомендації щодо підготовки педагогів та реалізації STEM-програм сприятимуть формуванню інклюзивної педагогічної культури та підвищенню якості STEM-освіти, де різноманіття здобувачів розглядається як ресурс інноваційного розвитку та соціальної рівності. Встановлено, що інклюзивний дизайн освіти поєднує педагогічну гнучкість, технологічну адаптивність і соціальну відповідальність у процесі підтримки нейрорізноманіття. Його впровадження у STEM-дисципліни забезпечує рівний доступ до навчання, стимулює розвиток креативного потенціалу та підвищує якість освіти. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вдосконалення інструментів цифрової персоналізації та розроблення національної стратегії підтримки нейрорізноманіття у вищій освіті.