Компетентнісний підхід у викладанні математичних дисциплін: сучасні методи оцінювання результатів навчання на прикладі завдань з аналітичної геометрії - Титаренко, Наталія Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета статті полягає у всебічному обґрунтуванні підходів до впровадження компетентнісної парадигми у викладанні математичних дисциплін у педагогічних закладах вищої освіти та визначенні потенціалу кривих і поверхонь ІІ порядку як ключового засобу формування професійних компетентностей майбутніх вчителів. Методи дослідження включають аналіз актуальних наукових публікацій, порівняння сучасних моделей оцінювання результатів навчання, педагогічне моделювання та розроблення компетентнісно орієнтованих задач, інтегрованих з аналітичною геометрією, математичним моделюванням і міждисциплінарними зв’язками. У результатах окреслено системний підхід до проєктування освітніх завдань, що сприяють розвитку просторової уяви, логічного мислення, дослідницьких умінь і здатності застосовувати математичні методи у практичних ситуаціях. Наведено приклади задач, побудованих на властивостях еліпсів, гіпербол і параболоїдів, які відображають реальні професійні контексти: аналіз траєкторій, моделювання оптичних систем, дослідження технічних конструкцій. Показано, що такі завдання підсилюють прикладний характер математичної підготовки та забезпечують високий рівень залученості студентів. У висновках підкреслено важливість переходу від репродуктивних методів до діяльнісних, орієнтованих на аналіз, дослідження й інтерпретацію моделей. Обґрунтовано необхідність створення гнучкої системи оцінювання, яка відображає здатність студентів розв’язувати комплексні проблеми, аргументувати вибір методів і критично аналізувати отримані результати. Зроблено висновок, що використання кривих і поверхонь ІІ порядку є ефективним засобом формування інтегральних, загальних і фахових компетентностей майбутніх педагогів та відповідає вимогам сучасних освітніх стандартів.