Практико-зорієнтований підхід до формування комунікативної культури майбутніх учителів в закладах вищої освіти - Уманська, Юлія Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті обґрунтовано актуальність застосування практико-зорієнтованого підходу до формування комунікативної культури майбутніх учителів в закладах вищої освіти. Наголошено, що в основі практико зорієнтованого підходу є формування soft skills і в цьому процесі комунікативна культура є визначальною. Авторкою акцентовано увагу на посиленні ролі вчителя для забезпечення психолого-педагогічного супроводу дітей в умовах війни і цьому сприятиме використання практико-зорієнтованого підходу до формування комунікативної культури. Виділено як важливе, що практико-зорієнтований підхід до формування комунікативної культури майбутнього вчителя здійснюється через діяльність, досвід і рефлексію. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні особливостей застосування практико-зорієнтованого підходу до формування комунікативної культури майбутніх учителів в закладах вищої освіти. Визначено, що практико-зорієнтований підхід до формування комунікативної культури майбутніх учителів полягає в організації освітнього процесу таким чином, щоб здобувачі не лише засвоювали теоретичні знання про спілкування, але й активно формували й удосконалювали свої комунікативні навички в реальних або змодельованих педагогічних ситуаціях. Описано методику застосування практико-зорієнтованого підходу до формування комунікативної культури майбутніх учителів в закладах вищої освіти. Висновки. Практико-зорієнтований підхід є ефективним засобом формування комунікативної культури майбутніх учителів, оскільки забезпечує цілеспрямоване залучення студентів до моделювання, аналізу й вирішення реальних педагогічних ситуацій. Реалізація цього підходу у вищій педагогічній освіті сприяє розвитку таких якостей, як емпатія, толерантність, емоційна стійкість, гнучкість у спілкуванні, а також формує навички конструктивного діалогу, аргументації, слухання та самопрезентації. Ефективність формування комунікативної культури підвищується за умов використання інтерактивних методів навчання (тренінгів, рольових ігор, майстер-класів, педагогічних практик), що дозволяють наблизити освітній процес до реальної професійної діяльності.