Web-орієнтований програмний комплекс організації хмарних обчислень у педагогічній діяльності - Павленко, Віталій Данилович; Ілуца, Андрій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою є створення інтегрованого web-орієнтованого програмного комплексу організації хмарних обчислень, який поєднує можливості роботи з програмним кодом для розробки інструментальних засобів (PaaS) та використання готових інструментальних засобів у вигляді GUI-інтерфейсів (SaaS) для забезпечення ефективної організації навчального процесу, підвищення його інтерактивності та доступності. Такий підхід забезпечує ефективну організацію навчальної діяльності, надаючи студентам і викладачам можливість виконувати практичні та лабораторні завдання, проводити експерименти, аналізувати дані, створювати власні освітні сценарії та співпрацювати у спільних проєктах у режимі реального часу. Комплекс орієнтований на створення освітнього простору, використання якого дозволяє перетворити звичайні завдання на елементи інтерактивного навчального процесу, де кожен студент не лише споживає готову інформацію, а й активно формує власний освітній досвід. Завдяки хмарній реалізації користувач отримує доступ до інструментів із будь-якого пристрою, без обмежень, пов’язаних із технічними ресурсами чи операційною системою. Це створює рівні можливості для всіх учасників освітнього процесу, сприяє цифровій інклюзії та дозволяє ефективно організовувати дистанційне і змішане навчання. Особливо важливим є вплив комплексу на формування цифрової компетентності — вміння працювати з даними, алгоритмами, програмними інструментами, а також ефективно взаємодіяти у командах. Викладач отримує інструмент для побудови навчальних курсів, у яких теоретичні знання поєднуються з експериментом, а навчальний процес набуває ознак дослідницької діяльності. Також комплекс має низку переваг по відношенню до існуючих аналогів, а саме: можливість створення GUI-інтерфейсів для керування параметрами експериментів та зв’язувати їх із програмним кодом; можливість проводити експерименти, використовуючи віддалені сенсори (датчики). У підсумку, застосування комплексу дозволяє досягти якісно нового рівня організації навчання в умовах цифрової трансформації.