Рухова активність у профілактиці надлишкової маси тіла жінок першого зрілого віку - Омельченко, Тетяна Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стан здоров’я жінок першого зрілого віку впливає на демографічні процеси і вимагає постійного контролю. Проблема надлишкової маси тіла жінок першого зрілого віку є актуальною проблемою сьогодення, оскільки виступає одним із прогностичних чинників розвитку. У літературі визначено ряд підходів до профілактики надлишкової маси тіла, серед яких раціональний режим рухової активності. Мета дослідження полягає у визначенні ефективності занять рухової активності, на прикладі аквафітнесу, у профілактиці надлишкової маси тіла жінок першого зрілого віку. У дослідженні використовувались такі методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних фахової літератури, дослідження рівня рухової активності (Фремінгемська методика), фізіологічні та антропометричні методи, методи математичної статистики (непараметричні критерії Вілкоксона, p<0,05). Результати: аквафітнес є оптимальним видом рухової активності, який включає навантаження аеробного і змішаного характеру, що ефективно впливають на корекцію маси тіла. В процесі систематичних занять аквафітнесом виявлено зменшення базового рівня рухової активності жінок першого зрілого віку на 10,15% та збільшення високого рівня рухової активності на 3,67%. Визначено позитивну динаміку у зменшенні обхватних розмірів тіла та зниженні ІМТ з 26,85±34,10 кг/м² до 24,25±29,76 кг/м². Висновки: у профілактиці надлишкової маси тіла жінок першого зрілого віку ефективним є використання засобів рухової активності. Результати систематичних занять аквафітнесом свідчать про позитивну динаміку зменшення ІМТ, що підтверджує їх ефективність.