Використання штучного інтелекту для вдосконалення методів дистанційного навчання в технічних закладах освіти України - Лазаренко, Гліб Сергійович; Максисько, Оксана Романівна; Бурмістров, Олександр Антонович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У дистанційному навчанні технічних спеціальностей дедалі гостріше постає потреба в інструментах, здатних підтримувати стабільність освітнього процесу та забезпечувати оперативний аналіз даних. У цьому контексті використання штучного інтелекту створює умови для вдосконалення взаємодії між викладачем і студентами, оптимізації навчальних матеріалів і підвищення якості оцінювання. З огляду на зростання обсягів цифрових ресурсів і складність технічних дисциплін застосування інтелектуальних рішень стає важливим фактором ефективної підтримки навчальної діяльності та підвищення рівня підготовки фахівців. Метоюроботи є обґрунтування доцільності застосування технологій штучного інтелекту в дистанційній підготовці здобувачів освіти технічних спеціальностей та визначення напрямів їх практичного використання для підвищення результативності навчання. Методи. У дослідженні застосовано методи структурного аналізу, моделювання навчальних процесів, контент-аналіз функціональних можливостей сучасних цифрових платформ, експертне оцінювання ефективності інтелектуальних сервісів, а також узагальнення даних щодо їх використання в діяльності технічних закладів освіти. Результати. Виявлено, що інтеграція алгоритмів машинного навчання, чат-систем підтримки та інтелектуальної аналітики дозволяє підвищити точність дидактичних рішень, покращити структурування навчальних матеріалів та забезпечити гнучке налаштування індивідуальних завдань. Отримані результати засвідчують, що використання інтелектуальних рекомендаційних механізмів сприяє швидшому формуванню професійних умінь, зростанню мотивації та зменшенню кількості типових помилок здобувачів освіти під час опрацювання складних технічних тем. Експериментальні дані демонструють підвищення успішності й активності студентів, а також покращення комунікації в електронному навчальному середовищі. Висновки. Технології штучного інтелекту можуть стати ключовим елементом модернізації дистанційної підготовки в технічних закладах освіти. Їх використання забезпечує адаптивність освітніх траєкторій, підтримку прийняття рішень викладачем, підвищує якість цифрових ресурсів і створює передумови для подальшого розвитку інноваційної інфраструктури технічної освіти.