Формування професійної компетентності логістики в майбутніх фахівців інфокомунікацій засобами інтегрованої освіти - Романенко, Наталія Михайлівна; Рідей, Наталія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі логістичних процесів у функціонуванні сучасних інфокомунікаційних систем, де управління потоками даних, оптимізація ресурсів цифрових платформ та підтримання безперервності сервісів потребують високого рівня професійної підготовки. Метою роботи є побудова, проєктування та перевірка ефективності педагогічних і технологічних умов, які забезпечують розвиток інтегрованої професійної здатності працювати з потоками цифрових систем. Методологічну основу становлять системний, діяльнісний та компетентнісний підходи, а також методи моделювання, педагогічного проєктування, експериментальної перевірки, аналізу мережевих процесів та діагностики професійних результатів. У результаті дослідження обґрунтовано структурні компоненти логістичної компетентності майбутніх фахівців інфокомунікацій, що відображають когнітивні, операційні, аналітичні, управлінські та комунікативні аспекти професійної діяльності. Уточнено зміст міждисциплінарної інтеграції, яка передбачає узгодження логістичних, інформаційно-комунікаційних та управлінських знань під час професійної підготовки. На цій основі визначено педагогічні, технологічні та організаційні умови, що сприяють поетапному формуванню логістичної компетентності, та розроблено концептуальну модель їх реалізації в освітньому процесі. У межах дослідження класифіковано комплекс критеріїв і відповідних показників оцінювання сформованості логістичної компетентності, а також запропоновано рівневу характеристику її розвитку – від базового до професійно-інтегрованого рівня. Створена система дає змогу здійснювати структуроване та методично обґрунтоване оцінювання сформованості професійних умінь, необхідних для роботи з потоковими процесами цифрових мереж. Висновки. Розроблена модель та діагностичний інструментарій забезпечують можливість цілісного формування логістичної компетентності в майбутніх фахівців інфокомунікацій, оскільки поєднують цифрове моделювання, аналіз потоків даних, роботу з мережевими платформами та практико зорієнтовані навчальні ситуації.