Компетентнісний підхід у професійній підготовці візажистів і стилістів волосся - Рябошапка, Вікторія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2023)
Актуальність дослідження зумовлено динамічним розвитком б’юті-індустрії, зростанням вимог до якості та безпеки професійних послуг, зокрема необхідністю підготовки фахівців, здатних ефективно діяти в умовах мінливого ринку праці. Виявлено, що традиційні моделі професійної підготовки візажистів і стилістів волосся не повною мірою відповідають сучасним професійним викликам, оскільки орієнтовані переважно на відтворення технологічних практик і недостатньо забезпечують формування інтегрованих професійних компетенцій. Мета статті полягає в уточненні та науковому обґрунтуванні змісту й педагогічних механізмів упровадження компетентнісної практики у професійній підготовці візажистів і стилістів волосся з урахуванням актуальних вимог б’юті-індустрії та потреб ринку праці. Методи дослідження охоплюють теоретичний аналіз наукових джерел і освітніх програм у сфері професійної освіти, логіко-структурне узагальнення методів формування професійних компетенцій, порівняльний аналіз організаційних моделей освітнього процесу та систематизацію педагогічних умов реалізації компетентнісної підготовки. Результати дослідження полягають у визначенні структури професійної компетентності візажистів і стилістів волосся, що містить фахово-технологічний, художньо-естетичний, комунікативний, організаційно-професійний та рефлексивно-адаптивний складники. З’ясовано педагогічні й організаційні чинники, що забезпечують результативність їхнього формування, зокрема інтеграцію практико орієнтованих завдань, модульну логіку навчання, процесуальне оцінювання та наближення освітнього середовища до реальних умов професійної діяльності. Виявлено основні науково-практичні проблеми впровадження компетентнісної практики, пов’язані з формалізацією результатів навчання, застарілістю змісту освітніх програм і недостатньою педагогічною готовністю викладачів. Висновки засвідчують, що компетентнісна практика є методологічно обґрунтованою основою модернізації професійної підготовки візажистів і стилістів волосся, оскільки забезпечує формування цілісної професійної готовності, адаптивності та конкурентоспроможності фахівців. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною перевіркою ефективності компетентнісно орієнтованих освітніх моделей, розробленням індикаторів оцінювання рівня сформованості професійних компетенцій і використанням цифрових технологій для підтримки індивідуальних освітніх траєкторій у системі б’юті-освіти.