Організаційні та дидактичні умови педагогічного супроводу міжособистісної взаємодії учнів 3-4 класів у проєктній діяльності - Доля, Катерина Олексіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичне визначення організаційних і дидактичних умов педагогічного супроводу міжособистісної взаємодії учнів 3–4 класів у контексті проєктної діяльності, що розглядається як ефективний інструмент розвитку соціальної компетентності та особистісного становлення дітей молодшого шкільного віку. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів наукового аналізу: порівняльно-історичний метод для виявлення еволюції підходів до педагогічного супроводу; структурно-функціональний аналіз для визначення ролі організаційних і дидактичних умов як системних чинників забезпечення продуктивної взаємодії; контент-аналіз для узагальнення сучасних наукових підходів до проєктної діяльності в початковій школі; педагогічне спостереження та узагальнення практичного досвіду для окреслення ефективних форм і методів організації навчального середовища. Результати. У статті конкретизовано зміст організаційних та дидактичних умов, що формують підґрунтя успішної міжособистісної взаємодії молодших школярів під час виконання проєктів. Обґрунтовано їхню значущість для розвитку культури комунікації, уміння співпрацювати, приймати відповідальні рішення та досягати спільних результатів. Розкрито інтегративний потенціал освітніх галузей, який забезпечує багатоаспектність проєктної діяльності: мовно-літературної (створення художніх текстів, медіапродуктів, театралізацій для розвитку комунікативної компетентності); математичної (моделювання, вимірювання, опрацювання числових даних з метою формування логіко-математичного мислення); природничої (експериментальна діяльність, спостереження та класифікація об’єктів як основа для розвитку пізнавальної активності); суспільно-гуманітарної (вивчення традицій локальних спільнот, виконання мінідосліджень соціокультурного спрямування); мистецької (створення візуальних, музичних та театральних продуктів); технологічної (конструювання та виготовлення технічних моделей); фізкультурної (участь у командних рухливих іграх та спортивних ініціативах). Визначено, що врахування вікових та психологічних особливостей учнів, а також створення соціально безпечного, мотиваційно збагаченого освітнього середовища є базовою передумовою формування позитивних моделей взаємодії. Висновки. Результати дослідження підтверджують, що науково обґрунтовані організаційні та дидактичні умови істотно підвищують ефективність проєктної діяльності й сприяють розвитку соціальної, комунікативної та емоційно-ціннісної компетентностей учнів 3–4 класів. Забезпечення системного педагогічного супроводу дозволяє формувати культуру партнерської взаємодії, підтримує розвиток ініціативності та креативності, а також створює передумови для становлення гармонійної особистості в умовах сучасної початкової школи.