Мультимедійні технології у викладанні фізичної культури - Романенко, Віктор; Ковальчук, Андрій; Козарь, Сабіна; Помпа, Ольга (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті детально розглянуто значення мультимедійних технологій у процесі фізичного виховання та їх вплив на підвищення ефективності сучасного навчання. Автор аналізує поняття «мультимедіа» як інтерактивну систему, яка поєднує різні типи інформації – текст, графіку, звук, анімацію та відео – і дозволяє створити новий, більш продуктивний формат навчання. Підкреслюється, що використання мультимедіа дозволяє емоційно сприймати матеріал, полегшує розуміння складних рухових дій, а також долає обмеження традиційних форм занять, які не завжди дають можливість наочно продемонструвати техніку виконання вправ. У статті окреслено переваги мультимедійних систем у фізичному вихованні: можливість демонструвати професійні відеоролики, покадровий аналіз обладнання, використовувати анімацію для пояснення механіки рухів, швидко діагностувати технічну підготовленість учнів та виправляти помилки в реальному часі. Автори підкреслють, що поєднання рухової активності з мультимедійними демонстраціями дозволяє значно підвищити якість засвоєння рухових навичок. У статті висвітлено проблему недостатнього забезпечення навчально-методичними мультимедійними ресурсами сфери шкільного спорту. На відміну від таких предметів, як математика, фізика, література чи історія, для фізкультури поки що відсутні спеціальні комп’ютерні програми, електронні підручники та візуальні мультимедійні матеріали. З цієї причини автор наголошує на актуальності створення мультимедійного навчально-методичного комплексу з фізичного виховання, який включає відеоуроки, інтерактивні інструкції, тестові завдання та електронні бази даних для самостійної роботи студентів. Метою статті є обґрунтувати значення мультимедійних технологій, визначити їхні можливості та переваги, а також окреслити напрями створення ефективного мультимедійного навчально-методичного комплексу для сучасної школи. Методи дослідження: порівняльний аналіз, педагогічне спостереження, експертна оцінка ефективності, моделювання а також елементи педагогічного експерименту та методи математичної статистики для обробки отриманих результатів. У статті також розглядаються методичні аспекти мультимедійного навчання: підтримання високого рівня рухової активності, забезпечення оптимальної щільності уроків, ефективне поєднання навчального матеріалу з практичними вправами, використання нетрадиційних засобів і форм роботи для підвищення мотивації учнів. Результати. Використання мультимедійних технологій у фізичному вихованні підвищує наочність навчання, покращує засвоєння техніки рухів, підсилює мотивацію учнів та сприяє оперативному виявленню і корекції помилок. Учні продемонстрували вищий рівень технічної підготовленості та зацікавленості у навчальному процесі порівняно з традиційними методами. Висновки. Мультимедійні технології є ефективним засобом модернізації уроків фізичної культури, забезпечують індивідуалізацію навчання та створюють умови для формування стійких рухових навичок. Автори наголошують на необхідності розроблення спеціалізованого мультимедійного навчально-методичного комплексу та його впровадження у шкільну практику з метою підвищення якості фізичного виховання.