Соціально-психологічний тренінг як технологія активізації лідерського потенціалу майбутніх фахівців - Олійник, Ірина; Грушка, Віктор; Радченко, Олександр (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У сучасних умовах динамічних суспільних змін, зростання конкуренції на ринку праці та високих вимог до професійної мобільності особливої значущості набуває формування лідерського потенціалу майбутніх фахівців. Лідерські якості перестали розглядатися як вроджені характеристики, нині вони постають як система особистісних і соціальних компетентностей, які можуть бути цілеспрямовано розвинуті в освітньому процесі. Актуальність даної розвідки обумовлена необхідністю підготовки фахівців, здатних ефективно взаємодіяти, управляти груповими процесами, приймати рішення в умовах невизначеності, проявляти ініціативу та сприяти розвитку професійних спільнот. У статті здійснено теоретичний та практичний аналіз проблеми розвитку лідерського потенціалу фахівців в умовах сучасного динамічного професійного середовища. Узагальнено результати вітчизняних і зарубіжних досліджень, що підтверджують дієвість тренінгових програм у формуванні лідерських якостей. Розкрито сутність поняття «лідерський потенціал» як інтегрального особистісного утворення, що поєднує індивідуально-психологічні, мотиваційні, ціннісні та поведінкові характеристики, необхідні для ефективного лідерства. Обґрунтовано актуальність цілеспрямованого розвитку лідерських якостей з огляду на виклики сучасності – зростання складності соціальних процесів, потребу в управлінській ініціативі, готовності до змін і відповідального прийняття рішень. Визначено, що однією з найбільш результативних технологій активізації лідерського потенціалу майбутніх фахівців є соціально-психологічний тренінг, що базується на принципах активного навчання, групової динаміки, рефлексії та досвіду моделювання нових форм поведінки. Проаналізовано сутність, функції та принципи тренінгу як інтерактивної форми навчання, яка забезпечує інтеграцію знань, навичок і досвіду, створює умови для саморозвитку та рефлексії. Окреслено перспективи впровадження тренінгових технологій у навчальний процес як дієвого інструменту розвитку сучасного лідера.