Вплив штучного інтелекту на формування критичного мислення здобувачів освіти в умовах цифрової трансформації - Волотовська, Тетяна Павлівна; Шевченко, Інна Анатоліївна; Устименко, Ольга Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Цифрова трансформація освітнього середовища України супроводжується значними змінами підходів до навчання та формування компетентностей майбутніх фахівців. Мета дослідження – вивчити особливості впливу технологій штучного інтелекту на розвиток критичного мислення здобувачів освіти в умовах модернізації освітнього процесу. Методи. Використано аналіз сучасних наукових досліджень, огляд теоретичних підходів до застосування інтелектуальних цифрових інструментів у навчанні, а також концептуальний аналіз когнітивних процесів, пов’язаних із взаємодією здобувачів із такими технологіями. Результати. Установлено, що використання систем штучного інтелекту в освітньому процесі забезпечує не лише автоматизацію рутинних операцій, а й виступає як когнітивний партнер здобувачів освіти, здатний стимулювати мислення та аналітичну діяльність. Дослідження впливу штучного інтелекту на критичне мислення демонструє його амбівалентний характер. З одного боку, системи штучного інтелекту дозволяють моделювати складні проблемні ситуації, надають швидкий доступ до альтернативних інтерпретацій інформації, підтримують порівняльний аналіз рішень та стимулюють когнітивну рефлексію здобувачів освіти. Водночас ефективне використання штучного інтелекту зменшує рутинне когнітивне навантаження, що дозволяє здобувачам освіти зосереджувати ресурси на глибокому аналізі та творчому підході до навчальних завдань. З іншого боку, неконтрольоване, надмірне або пасивне використання штучного інтелекту може призводити до низки когнітивних ризиків, зокрема формування ілюзії знання, зниження глибини мислення, залежності від алгоритмів, когнітивної інертності, фрагментації уваги. Виявлено, що основними медіаторами негативного впливу виступають когнітивна втома, порушення балансу когнітивного навантаження та зниження відчуття інтелектуальної автономії здобувачів освіти. Висновки. Ефективність інтеграції штучного інтелекту в освітній процес визначається не стільки самими технологіями, скільки рівнем педагогічної та цифрової компетентності викладачів. Усвідомлене, системне і критично зорієнтоване використання штучного інтелекту здатне трансформувати освітній процес, підвищуючи ефективність навчання, стимулюючи глибоке осмислення матеріалу та розвиток навичок самостійного, рефлексивного й аргументованого мислення.