Розробка та впровадження освітніх програм для косметологів із застосування цифрових технологій у діагностиці та моніторингу adult acne - Гараєва, Анастасія Олексіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким зростанням стрес-індукованих форм adult acne у жінок в умовах повномасштабної війни, оскільки хронічне психоемоційне напруження, порушення сну, гормональна дисрегуляція та виснаження бар’єрної функції шкіри є ключовими тригерами розвитку цього стану. Воєнний контекст суттєво змінив клінічний профіль пацієнток, що загострює потребу в оновленні професійної підготовки косметологів і переході до міждисциплінарних та цифрово орієнтованих моделей діагностики. Метою статті є наукове обґрунтування та систематизація підходів до розроблення й упровадження сучасних освітніх програм для косметологів із використанням цифрових технологій у діагностиці та моніторингу стрес-індукованого adult acne у жінок в умовах хронічного психоемоційного навантаження воєнного часу. Методи дослідження включають теоретичний аналіз наукових джерел у галузі дерматології, психодерматології та професійної освіти, структурно-логічний аналіз освітнього контенту, порівняння традиційних і цифрових підходів до діагностики, а також узагальнення сучасної клінічної та освітньої практики. Встановлено, що стрес-індуковане adult acne формує окремий клінічний фенотип, якому властиві дисбаланс кортизолу, підвищена реактивність шкіри, порушення бар’єрної функції та знижена ефективність стандартних косметологічних протоколів. Доведено доцільність використання цифрових методів діагностики та динамічного моніторингу для підвищення об’єктивності клінічних рішень і своєчасної корекції терапевтичних стратегій. Виявлено невідповідність чинних освітніх програм сучасним клінічним викликам, зокрема недостатню інтеграцію психодерматологічних, нутрітивних і комунікаційних компонентів. Обґрунтовано необхідність модернізації професійної підготовки косметологів шляхом поєднання цифрових технологій, міждисциплінарних підходів, симуляційного навчання та дуальних освітніх моделей, що підвищує готовність фахівців працювати зі стрес-індукованими та терапевтично резистентними формами acne.