Розвиток критичного мислення магістрів технічних спеціальностей у процесі вивчення англійської мови - Галацин, Катерина; Фещук, Алла (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
На сучасному етапі оновлення змісту професійної підготовки майбутніх інженерів важливу роль відіграє проблема розвитку критичного мислення магістрів технічних спеціальностей у цілому й зокрема у процесі вивчення англійської мови. Метою статті є дослідження особливостей та принципів розвитку критичного мислення магістрів технічних закладів вищої освіти у процесі вивчення практичного курсу іноземної мови для наукової комунікації. У статті розвиток критичного мислення особистості визначається як складний інтелектуально-рефлексивний процес, який передбачає здатність людини усвідомлено аналізувати інформацію, оцінювати її достовірність і логічність, робити обґрунтовані висновки, приймати зважені рішення та відстоювати власну позицію на основі аргументів і доказів. Методи. Для вирішення поставлених завдань використані наукові методи: аналіз, синтез, узагальнення, систематизації. Результати. Встановлено, що розвиток критичного мислення особистості майбутнього спеціаліста є складним і багатофакторним процесом; провідним серед цих факторів є професійна підготовка у ЗВО цілому, й вивчення англійської мови, зокрема. Особливості розвитку критичного мислення у процесі вивчення англійської мови: критичне мислення сприяє підвищенню академічної та професійної мобільності магістрів; здатності аналізувати наукову інформацію англійською мовою; формуванню навичок аргументованої комунікації у міжкультурному середовищі; розвитку самостійності та відповідальності за результати пізнавальної діяльності. Висновки. Розвиток критичного мислення майбутніх інженерів у процесі вивчення англійської мови базується на системі взаємопов’язаних принципів – проблемності, інтеграції, рефлексивності, діалогічності, науковості, контекстності, поетапності, суб’єктності, безперервності та гуманізації. Їх реалізація у навчальному процесі створює умови для формування компетентного, мислячого, відповідального фахівця, здатного ефективно діяти у глобальному інформаційному середовищі.