Попередження лексичної інтерференції у навчанні студентів англійської мови після німецької із використанням технологій штучного інтелекту - Бейгер, Ірина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Зростання потреби у фахівцях, здатних спілкуватися та викладати декілька іноземних мов, вимагає пошук ефективних стратегій для уникнення лексичної інтерференції, особливо під час вивчення англійської мови після вивчення німецької. У цій статті розглядається використання технологій штучного інтелекту як інноваційного, потужного інструменту для виявлення та усунення міжмовної інтерференції під час вивчення іншомовної лексики, граматики та синтаксису. Метою статті є систематичний аналіз явища міжмовної інтерференції та можливостей її подолання у розвитку лексичної компетентності майбутніх вчителів іноземних мов, зокрема, у вивченні англійської мови після німецької, та вивчення потенціалу використання технологій штучного інтелекту у попередженні та подоланні міжмовної інтерференції. Методи. Для досягнення цієї мети було застосовано низку наукових методів, включаючи аналіз та синтез наукової літератури, порівняльний лінгвістичний аналіз англійської та німецької мовних систем, анкетування викладачів ЗВО, аналіз та узагальнення отриманих результатів. Результати. Дослідження показало, що раніше вивчена німецька мова може суттєво впливати на правильне вживання англійської лексики, граматичних структур та синтаксичних моделей. Технології штучного інтелекту можуть бути особливо ефективними в автоматичному виявленні таких помилок, створенні персоналізованих практичних вправ, представленні контекстуалізованих прикладів та моніторингу прогресу навчання. Викладачі ЗВО в онлайн-опитуванні зазначили, що інтеграція штучного інтелекту може бути досить ефективною у попередженні та подоланні міжмовної інтерференції, зменшити кількість помилок та покращити точність й плавність володіння англійською мовою студентами. Висновки. Результати нашого дослідження підтверджують, що поєднання традиційних методів навчання з технологіями штучного інтелекту є перспективним підходом до мінімізації лексичної інтерференції. Штучний інтелект може підтримувати й оптимізувати процес розвитку лексичної компетентності шляхом виявлення та виправлення окремих помилок, забезпечення персоналізованих методів навчання та створення адаптованих завдань. Використання таких технологій сприяє підвищенню якості підготовки майбутніх вчителів англійської мови та їх підготовці до ефективного використання мови в академічному та професійному контекстах.