Аналіз рівнів сформованості здоров’язберігаючої компетентності майбутніх вчителів фізичної культури - Гакман, Анна; Васкан, Іван; Дудко, Михайло; Медвідь, Анжела (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено результати аналізу рівнів сформованості здоров’язберігаючої компетентності майбутніх учителів фізичної культури Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича. Завданням дослідження було визначення стану розвитку основних компонентів компетентності (теоретичного, практичного, мотиваційно-ціннісного та рефлексивно-аналітичного) та оцінка ефективності освітніх складових, що впливають на їх формування. У дослідженні використано комплекс методів: теоретичні методи дослідження із проблем компетентнісного підходу підготовки майбутніх вчителів фізичної культури, соціологічні методи дослідження, педагогічні спостереження, методи математичної статистики. У дослідженні прийняли участь здобувачі освіти спеціальності 014.11 Середня освіта. Фізична культура Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у кількості 53 особи з першого по четвертий курс. Отримані результати засвідчили, що найвищі показники характерні для мотиваційно-ціннісного компоненту (високий рівень – 41%, достатній – 39%) та теоретичного компоненту (32% і 44% відповідно). Натомість практичний (18% високого рівня, 33% середнього) та рефлексивно-аналітичний (27% і 26% відповідно) компоненти виявилися менш сформованими. Дослідження ефективності освітніх впливів показало, що найбільший позитивний ефект мають практичні заняття, педагогічна практика та позааудиторна спортивно-оздоровча діяльність, тоді як лекційні заняття оцінені як найменш результативні. Результати дослідження підкреслюють необхідність розширення практичної, рефлексивної та мотиваційної складових освітнього процесу та впровадження інтегрованих здоров’язбережувальних технологій у підготовку майбутніх фахівців.