Методичні рекомендації щодо використання цифрових технологій на уроках математики в спеціальній школі - Кравчук, Ігор Геннадійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті акцентовано на корекційно-адаптивному потенціалі цифрових інструментів, зокрема можливості їхнього застосування до когнітивно-сенсорних порушень у школярів, візуалізації навчального матеріалу та індивідуалізації освітнього процесу. Метою статті є обґрунтування та розроблення методичних рекомендацій щодо використання цифрових технологій на уроках математики в спеціальній школі для учнів з особливими освітніми потребами. Методи. Використано сукупність взаємопов’язаних методів дослідження: аналіз і узагальнення науково-педагогічної, психолого-педагогічної та спеціальної літератури з проблем цифровізації інклюзивної та спеціальної освіти; системний і структурно-функціональний аналіз цифрових інструментів з позицій їхніх корекційно-адаптивних можливостей.Результати. Доведено, що результативність впровадження цифрового інструментарію під час викладання математики в спеціальних закладах освіти безпосередньо залежить від адаптації контенту до особливих освітніх потреб школярів та фокусування на корекційних цілях. Апробація адаптованих цифрових інструментів довела їхню здатність компенсувати порушені функції, знижувати когнітивне навантаження, забезпечувати доступність математичного змісту та підвищувати навчальну автономію учнів з різними освітніми труднощами. Виявлено трансформацію ролі вчителя на тьютора й фасилітатора та зростання навчальної активності, мотивації й залученості учнів у процесі взаємодії з адаптивним цифровим середовищем. Висновки. Обґрунтовано, що застосування цифрових технологій на уроках математики в спеціальній школі повинно спиратися на їхню корекційно-адаптивну функцію та враховувати індивідуальні освітні потреби учнів з особливими освітніми потребами. Узагальнено методичні засади адаптації цифрових ресурсів, що забезпечують доступність математичного матеріалу, стимулюють розвиток пізнавальних процесів та сприяють переходу до активної навчальної діяльності. Визначено доцільність інтеграції цифрових засобів за умови посилення корекційного аспекту освітнього процесу та необхідність залучення інтерактивних ресурсів з огляду на підвищення ефективності діяльності вчителя.