Порівняльний аналіз моделей річної підготовки в жіночому студентському баскетболі: теорія та практика - Порадник, Костянтин Георгійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Ефективність підготовки у жіночому студентському баскетболі значною мірою залежить від узгодження високих спортивних навантажень з напруженим академічним графіком. Специфіка «подвійної кар’єри» студенток-спортсменок вимагає перегляду традиційних підходів до періодизації, які часто не враховують неспортивні стресори та індивідуальні особливості розвитку. Актуальним залишається пошук оптимальної моделі планування річного циклу, яка б забезпечувала гнучкість управління тренувальним процесом та збереження здоров’я гравчинь в умовах закладу вищої освіти. Мета дослідження полягає у проведенні порівняльного аналізу розробленої адаптивно-диференційованої моделі річної підготовки з традиційними та сучасними підходами для визначення її переваг у контексті жіночого студентського баскетболу. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, метод логічного аналізу, контент-аналіз, метод синтезу, дискусійний аналіз. Результати дослідження. Здійснено структурно-функціональний аналіз чотирьох моделей підготовки: традиційної, тактичної періодизації, практичної моделі та авторської адаптивно-диференційованої моделі. Встановлено, що класичні та професійно-орієнтовані підходи характеризуються недостатньою гнучкістю щодо академічного календаря або надмірною інтенсифікацією навантажень, що підвищує ризик перетренованості. Визначено, що адаптивно-диференційована модель забезпечує високий рівень індивідуалізації через поділ спортсменок на групи за рівнем майстерності та інтегрує навчальні сесії як планові етапи відновлення. Доведено переваги запропонованого підходу в аспектах проактивного управління втомою та гармонізації спортивної і навчальної діяльності порівняно з жорсткими схемами планування. Висновки. Узагальнення результатів свідчить, що для умов студентського спорту найбільш доцільним є використання гнучких моделей, побудованих навколо академічного календаря, а не всупереч йому. Адаптивно-диференційована модель дозволяє ефективно вирішити проблему дисонансу між спортивними та освітніми завданнями, забезпечуючи стабільність функціонального стану жіночого організму.