Методологія апробації адаптивно-диференційованої моделі річної підготовки в жіночому студентському баскетболі - Порадник, Костянтин Георгійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Впровадження нових теоретичних розробок у практику спортивного тренування потребує ретельної експериментальної перевірки їхньої ефективності та валідності. Особливої актуальності це набуває в жіночому студентському баскетболі, де специфіка поєднання навчальної та спортивної діяльності вимагає адаптивних стратегій управління навантаженням. Проте відсутність стандартизованих алгоритмів апробації ускладнює об’єктивну оцінку інноваційних методик та їхню інтеграцію в навчально-тренувальний процес закладів вищої освіти. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні та розробці комплексної методології апробації адаптивно-диференційованої моделі річної підготовки студенток-баскетболісток. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел, системний аналіз, моделювання, анкетування, метод експертних оцінок. Результати дослідження. Розроблено триетапну систему впровадження, яка включає підготовчий, основний та заключний етапи організації дослідження. Створено деталізований покроковий алгоритм, що регламентує дії дослідника від попереднього скринінгу та формування груп до фінальної статистичної обробки даних. Представлено діагностичний інструментарій для підготовчого етапу, зокрема анкету для оцінки стану спортсменок та формуляр експертної оцінки моделі фахівцями. Визначено механізми комплексного моніторингу в ході основного етапу. Висновки. Запропонована методологія дозволяє провести всебічну та об’єктивну перевірку ефективності адаптивно-диференційованої моделі в умовах реального тренувального процесу. Розроблений практичний інструментарій створює необхідне підґрунтя для реалізації підготовчого етапу педагогічного експерименту та забезпечення валідності отриманих результатів. Системне застосування алгоритму сприятиме оптимізації підготовки студенток-баскетболісток через науково обґрунтоване управління як тренувальним, так і навчальним навантаженнями з урахуванням індивідуальних особливостей жіночого організму.