Художній образ у мистецтві фотографії: теоретичне обґрунтування та методичні орієнтири для студентів напряму «фотомистецтво» - Вольська, Світлана Олексіївна; Тобілевич, Галина Миколаївна; Пацалюк, Лілія Михайлівна; Гладкий, Юрій Сергійович; Баранюк, Василь Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто художній образ як провідну категорію мистецтвознавства, що інтегрує світоглядні, емоційні та інтелектуальні складники творчої діяльності. Наголошено на важливості методичного підходу до формування художнього образу в сучасному фотомистецтві як необхідної умови ефективної реалізації творчого задуму та підвищення рівня мистецької освіти. Узагальнено внесок науковців і митців у теоретичне та практичне осмислення проблеми, акцентовано міждисциплінарний характер дослідження художнього образу в контексті естетики, психології та семіотики. Запропоновано методичні принципи формування художнього образу у процесі професійної підготовки студентів-фотографів. Метою дослідження є висвітлення ключових понять художнього образу як фундаментальної категорії мистецтвознавства, аналізі діяльності митців і дослідників, які розкривають його сутність і значення у творчому процесі, а також у визначенні методичних орієнтирів, що сприяють формуванню професійних компетентностей студентів галузі фотомистецтва. Для досягнення поставленої мети застосовано методи теоретичного аналізу й синтезу наукових джерел; педагогічного аналізу — для визначення методичних орієнтирів і шляхів удосконалення творчої діяльності; мистецтвознавчого спостереження та інтерпретації для розкриття особливостей формування художнього образу у фотомистецтві. У результаті дослідження доведено, що художній образ є фундаментальною категорією мистецтвознавства, яка в міждисциплінарному вимірі поєднує світоглядні, емоційні та інтелектуальні складники творчої діяльності. Висвітлено методичний підхід до формування художнього образу в сучасному фотомистецтві, узагальнено внесок науковців і митців у його вивчення та підтверджено його універсальність як інструменту мистецького узагальнення. Наголошено на доцільності впровадження відповідних методичних орієнтирів у сучасну систему мистецької освіти. У висновках підкреслено, що художній образ, як фундаментальна категоря мистецтвознавства, забезпечує інтеграцію світоглядних, емоційних та інтелектуальних аспектів творчої діяльності. Зазначено, що методичний підхід до його формування у сучасному фотомистецтві є визначальною умовою реалізації авторського задуму. Окрему увагу приділено науковим дослідженням і творчим напрацюванням миців, які поглиблюють теоретичне та практичне розуміння художнього образу. Запропоновані методичні вказівки визнано перспективними та доцільними для впровадження в навчальний процес мистецької освіти.