Розвиток соціальної відповідальності студентів в освітньому середовищі університету - Федірчик, Тетяна Дмитрівна; Тимчук, Денис Ростиславович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті комплексно розглянуто теоретичні засади та практичні умови розвитку соціальної відповідальності студентів в освітньому середовищі університету, що набуває особливої значущості в контексті трансформації системи забезпечення якості вищої освіти та впровадження принципів партнерської взаємодії. Показано, що соціальна відповідальність є ключовим компонентом культури якості, який виявляється у свідомій участі здобувачів освіти у прийнятті рішень, формуванні освітніх програм, дотриманні академічної доброчесності та реалізації громадянських ініціатив. Метою дослідження є аналіз концептуальних основ і практичних механізмів розвитку соціальної відповідальності студентів і викладачів через партнерську взаємодію як інструмент удосконалення внутрішньої системи забезпечення якості освіти. Методи дослідження включають теоретичний аналіз наукових праць із педагогіки, соціології та освіти, систематизацію і класифікацію ключових понять, контент-аналіз нормативно-правових документів, положень ESG-2015 та рекомендацій НАЗЯВО, а також порівняльний метод для виокремлення особливостей традиційної та партнерської моделей взаємодії. Результати роботи полягають в обґрунтуванні змісту соціальної відповідальності як складника культури якості та визначенні її проявів на особистісному, груповому та інституційному рівнях. Розкрито потенціал партнерської взаємодії викладачів і студентів у забезпеченні якості освіти та запропоновано модель розвитку соціальної відповідальності, що охоплює мотиваційно-ціннісний, освітньо-інформаційний, практичний і рефлексивно-аналітичний компоненти. Окреслено організаційно-педагогічні умови, які сприяють зростанню відповідальної поведінки студентів: створення ціннісно орієнтованого освітнього середовища, розвиток культури академічної доброчесності, включення студентів у процес прийняття рішень, а також розширення можливостей для їхньої соціальної та громадянської активності. У висновках доведено, що соціальна відповідальність студентів і викладачів є важливою передумовою формування сталої внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти. Партнерська модель взаємодії сприяє створенню відкритого, етичного та орієнтованого на розвиток здобувачів середовища, активізує студентську участь у прийнятті рішень і забезпечує позитивні інституційні зміни. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення практик забезпечення якості та подальших досліджень у напрямах громадянської освіти й соціальної відповідальності університетів.