Особливості іншомовної підготовки майбутніх істориків - Колісник, Вікторія Юріївна; Совєтна, Альона Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність. Володіння іноземними мовами завжди свідчило про високий рівень освіти і значно розширювало світогляд. А виклики сьогодення підвищили інтерес до вивчення мов через ширші можливості спілкування й отримання інформації безпосередньо від учасників подій. То ж навчання студентів-істориків іноземної мови за професійним спрямуванням – частина програми підготовки фахівців гуманітарного напряму. Стаття розглядає використання особистісно орієнтованого навчання на основі технології різнорівневого підходу, тобто трирівневу підготовку студентів у межах академічних груп, що є актуальним через різну шкільну підготовку. Мета статті – розглянути особливості навчання майбутніх істориків іноземної мови за професійним спрямуванням на прикладі тематичного блоку під назвою “Milestones of Ukrainian History” (Віхи української історії). Проаналізовано способи засвоєння фонетичних, лексичних та граматичних навичок студентів під час опрацювання цього розділу. Автори зосереджують увагу на різних рівнях опанування матеріалу та зазначають можливість змінювати рівень завдань у випадку покращення знань на певному етапі вивчення мови. Методи дослідження: теоретичні: аналіз, синтез, систематизація, узагальнення; емпіричні: педагогічне спостереження за рівнем засвоєння студентами навчального матеріалу й умінням застосовувати знання; аналіз навчальних досягнень; бесіда, опитування; прогностичні: для розробки рекомендацій щодо формування готовності використовувати іноземну мову у професійній діяльності, вміння використовувати здобуті навички на практиці. Основні результати. Розглянуто особливості навчання майбутніх істориків із використанням різнорівневого підходу та проаналізовано способи засвоєння різноманітних навичок. Підтверджено доцільність застосування цієї технологію у викладанні іноземної мови, оскільки студенти отримують можливість засвоювати матеріал відповідно до своїх розумових та психо-фізичних особливостей. Висновки. Розглянута технологія є ефективною та результативною, тому впровадження зазначеної технології на різних спеціальностях є методично правильним та доцільним.