Педагогічний потенціал цифрових технологій у формуванні художніх (професійних) компетентностей здобувачів вищої освіти мистецьких спеціальностей - Паньок, Тетяна Володимирівна; Алтухова, Анна Володимирівна; Котенко, Юлія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається проблема використання цифрових технологій у системі вищої мистецької освіти в контексті формування художніх (професійних) компетентностей здобувачів освіти. Актуальність дослідження зумовлена процесами цифровізації освіти та необхідністю оновлення методичних підходів до професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі мистецтва. Метою статті є теоретичне обґрунтування та аналіз педагогічного потенціалу цифрових технологій у формуванні художніх (професійних) компетентностей здобувачів вищої освіти мистецьких спеціальностей, а також визначення умов і напрямів їх ефективного застосування в освітньому процесі. Методи. У дослідженні використано теоретичного аналізу та систематизації наукових джерел з педагогіки, мистецької освіти та цифрових технологій, порівняльний аналіз традиційних і цифрових форм художнього навчання, а також метод логіко-структурного узагальнення для обґрунтування педагогічних умов інтеграції цифрових інструментів у професійну підготовку майбутніх фахівців мистецького профілю. Результати. Уточнено зміст поняття художніх (професійних) компетентностей як інтегрованого утворення, що поєднує фахові знання, практичні вміння, творчий досвід, художньо-образне мислення та здатність до професійної рефлексії. Визначено педагогічні умови ефективного використання цифрових технологій у вищій мистецькій освіті, зокрема педагогічно обґрунтоване поєднання цифрових і традиційних форм навчання, індивідуалізацію освітньої траєкторії здобувачів, рефлексивний супровід творчої діяльності та професійну готовність викладача до цифрової інтеграції. Висновки. Наголошено, що цифрові технології у вищій мистецькій освіті доцільно розглядати як повноцінний засіб педагогічного впливу на формування художніх (професійних) компетентностей, ефективність якого залежить від методично виваженого впровадження та рівня цифрової культури учасників освітнього процесу.