Гейміфікація з використанням інтерактивних цифрових платформ у навчанні англійської мови для професійного спілкування - Подзигун, Олена Анатоліївна; Ткачук, Наталія Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню гейміфікації з використанням інтерактивних цифрових платформ як інструменту підвищення ефективності навчання англійської мови для професійного спілкування у закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами у сучасній освіті, цифровізацією навчального середовища та зниженням рівня навчальної мотивації здобувачів вищої освіти. У статті обґрунтовано необхідність переходу від репродуктивних методів до діяльнісних і мотиваційно орієнтованих технологій навчання, що відповідають когнітивним і психологічним особливостям покоління «digital natives». Проаналізовано теоретичні засади гейміфікації крізь призму теорії самодетермінації Р. Райана та Е. Десі і концепції «потоку» М. Чиксентміхаї, що дозволило окреслити психологічні механізми впливу ігрових елементів на формування внутрішньої навчальної мотивації студентів. Увагу зосереджено на ролі автономії, компетентності та соціальної взаємодії як ключових чинників мотиваційного залучення у процесі оволодіння англійською мовою для професійного спілкування. Уточнено поняття «гейміфікація» та «навчання на основі ігор», визначено їх дидактичну специфіку та можливості застосування в освітньому процесі. У статті здійснено аналіз результатів упровадження гейміфікованих методик у вищій школі, що засвідчує позитивний вплив інтерактивних платформ на рівень мотивації, залученості, довготривалого засвоєння навчального матеріалу та зниження навчальної тривожності студентів. Окреслено дидактичний потенціал інтерактивних цифрових платформ як засобів реалізації гейміфікації та представлено приклади практичних завдань, орієнтованих на розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності. Увагу приділено можливим ризикам гейміфікації та необхідності їх урахування в педагогічному дизайні занять. Зроблено висновок, що гейміфікація з використанням інтерактивних цифрових платформ є ефективним засобом формування стійкої внутрішньої мотивації та оптимізації освітнього процесу, а запропоновані підходи можуть бути використані у навчанні англійської мови для професійного спілкування.