Готовність майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій - Мухіна, Тетяна Євгеніївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є визначити сутність поняття «готовність майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій» та охарактеризувати її структурні компоненти. Методи. У дослідженні застосовано комплекс теоретичних методів: аналіз наукової літератури з проблем професійної підготовки майбутніх учителів, впровадження STEM-освіти та розвитку креативності; систематизація науково-педагогічних підходів до трактування поняття готовності майбутнього педагога; узагальнення та синтез наукових положень щодо структурних компонентів готовності; порівняння різних підходів до виокремлення компонентів професійної готовності майбутнього вчителя. Результати. На основі аналізу сучасних наукових підходів визначено, що готовність майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій є цілісним стійким особистісним утворенням, що охоплює систему взаємопов’язаних професійних, психолого-педагогічних та дидактико-методичних знань, умінь і навичок організації освітньої діяльності молодших школярів, спрямоване на створення креативного освітнього середовища та цілеспрямований розвиток творчого потенціалу кожного учня через застосування інтегрованого STEM-підходу. Обґрунтовано структуру готовності, що включає три взаємопов’язані компоненти: ціннісно-мотиваційний; когнітивно-діяльнісний; рефлексивно-оцінний. Висновки. Формування готовності майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій є актуальним завданням сучасної педагогічної освіти, оскільки розвиток творчості молодших школярів через міждисциплінарний підхід відповідає пріоритетам НУШ та вимогам інформаційного суспільства. Успішна реалізація STEM-технологій у початковій школі безпосередньо залежить від якості підготовки майбутніх вчителів, їхньої мотивації до інноваційної діяльності, володіння сучасними методиками та здатності до професійної рефлексії. Виокремлення ціннісно-мотиваційного, когнітивно-діяльнісного та рефлексивно-оцінного компонентів дозволяє цілісно охопити всі аспекти професійної підготовки майбутніх педагогів до інноваційної діяльності у сфері STEM-освіти.