Методика розвитку емоційного інтелекту здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти в сучасних умовах - Омельченко, Анетта Іванівна; Панасюк, Тамара Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті представлено ґрунтовне дослідження теоретичних і методичних засад розвитку емоційного інтелекту здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у контексті сучасних трансформацій освітнього простору. Визначено ключові положення щодо сутності й структури емоційного інтелекту як комплексної особистісної характеристики, що охоплює емоційну обізнаність, емпатію, саморегуляцію, внутрішню мотивацію та соціально-комунікативні вміння. Підкреслено його значення для професійної підготовки майбутніх фахівців, зокрема здатності ефективно взаємодіяти в колективі, приймати зважені рішення, долати стресові ситуації та підтримувати конструктивну поведінку під час навчальної та професійної діяльності. Розроблена методика базується на поєднанні тренінгових, інтерактивних і рефлексивних технологій, а також використанні цифрових інструментів для розвитку навичок емоційної саморегуляції та самоаналізу. Методика реалізується поетапно й включає діагностичний, формувальний та аналітико-оцінювальний етапи. У статті наведено опис комплексу вправ і педагогічних технік, спрямованих на розвиток емоційної обізнаності, уміння інтерпретувати емоційні стани інших, опанування механізмів емоційної паузи, формування навичок емпатійної комунікації та конструктивної взаємодії. Педагогічний експеримент підтвердив результативність запропонованої методики, що виявилося у зростанні показників емоційної стійкості, підвищенні рівня емпатії та покращенні навичок саморегуляції здобувачів. Отримані результати свідчать про ефективність інтеграції методики у навчальні курси й додаткові освітні програми. Запропонований підхід може слугувати основою для подальших досліджень, спрямованих на адаптацію методики до різних спеціальностей та умов цифрового навчання.