Реалізація аудіального модусу в системі мультимодального навчання синтаксису складного речення у ЗВО - Баньоі, Вероніка Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та розробці методичного інструментарію для реалізації аудіального модусу в межах мультимодального навчання синтаксису складного речення в закладах вищої освіти. Основна увага зосереджена на дослідженні потенціалу аудіального каналу як когнітивної стратегії, що сприяє глибинній структуризації знань та зменшенню когнітивного навантаження у студентів-філологів. Використано теоретичні методи аналізу, синтезу й узагальнення для опрацювання лінгводидактичної літератури; емпіричний метод спостереження за освітнім процесом в ЗВО з метою інтерпретування особливостей сприйняття студентами складних синтаксичних структур через аудіальний канал; метод індуктивного узагальнення для систематизації власного викладацького досвіду та виокремлення найбільш результативних видів завдань. Результати. У статті розкрито роль аудіального модусу як фундаменту для переходу від механічного оперування правилами до інтуїтивного відчуття синтаксичної ієрархії. Обґрунтовано, що просодика слугує первинним маркером синтаксичної організації, яка забезпечує успішне кодування складних конструкцій у живому спілкуванні. Запропоновано та описано практичний комплекс завдань, що охоплює роботу з автентичними подкастами, аудіокнигами та використання спеціалізованого програмного забезпечення для об’єктивізації аналізу акустичних параметрів складного синтаксичного цілого. Зосереджено увагу на технології «Тінювання» (Shadowing), запропоновано синтаксичне моделювання за аудіальними стимулами та створення студентами власних аудіопроєктів, що дозволяє інтегрувати теоретичні знання у практичний сенсорний досвід. Окреслено ефективність поєднання аудіального каналу з візуальним та кінестетичним модусами для формування цілісної мовної компетентності. Висновки. Реалізація аудіального каналу дозволяє репрезентувати мову як динамічну мультимодальну систему, що є критично важливим в умовах цифрової трансформації освіти. Встановлено, що використання аудіального модусу сприяє розвитку механізмів критичного мислення та підготовки майбутніх фахівців до ефективної комунікації в мультимодальному середовищі.