Т-подібна модель професійної компетентності тренерів з видів спорту для міждисциплінарного розвитку - Турчанінов, Ратмір; Мосейчук, Юрій (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз проблеми формування професійної компетентності спортивних тренерів у контексті трансформації сучасного спорту високих досягнень. Обґрунтовано, що ускладнення організаційної структури підготовки спортсменів, поява мультидисциплінарних команд супроводу та функціонування тренерської діяльності в умовах VUCA-середовища зумовлюють необхідність перегляду традиційних підходів до професійної ролі тренера. Показано, що модель тренера як «універсального виконавця» не відповідає сучасним вимогам результативності, ефективності та сталого розвитку спортсмена. Метою статті є узагальнення наявних наукових підходів до концепції Т-подібного фахівця та розроблення універсальної Т-подібної моделі професійної компетентності спортивного тренера, придатної для застосування в різних видах спорту. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і синтез наукових джерел, метод експертних інтерв’ю з тренерами, які мають не менше п’яти років практичного досвіду, а також систематизація авторського тренерського досвіду. У статті простежено еволюцію концепції Т-подібної професійності від менеджменту та дизайн-мислення до сфери спортивного коучингу, встановлено її відповідність інтегративним моделям ефективності тренерської діяльності. На основі результатів експертного опитування визначено перелік і ієрархію ключових компетентностей сучасного тренера, зокрема етичної, професійно-спеціальної, комунікативної, організаційної, педагогічної, психологічної та медико-біологічної. Запропоновано Т-подібну модель професійної компетентності, що відображає необхідний баланс між глибиною спеціалізованих знань і широтою міждисциплінарних та інтегративних умінь. Розроблена модель розглядається як універсальний базовий каркас, який може бути адаптований до специфіки окремих видів спорту та використаний у системі професійної підготовки, підвищення кваліфікації й безперервного розвитку спортивних тренерів, а також слугувати методологічною основою для подальших наукових досліджень у галузі теорії та методики спортивного тренування.