Проєктна діяльність у контексті Нової української школи: теоретичні та практичні аспекти - Гетманюк, Оксана Іванівна; Бойко, Андрій Романович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Стаття аналізує теоретичні засади та практичні підходи до впровадження проєктної діяльності в умовах Нової української школи, де цей метод посідає важливе місце. Актуальність роботи зумовлена потребою формування в учнів умінь працювати з інформацією, розв’язувати комплексні завдання та застосовувати знання в реальних ситуаціях. Методи. У статті використовувались методи аналізу наукових джерел, логіко-аналіичні і порівняльні методи та підходи до організації проєктного навчання, систематизації структурних компонентів проєкту. Застосування зазначених методів дозволило з’ясувати педагогічні умови, необхідні для успішної реалізації проєктного навчання. Результати. У статті розкрито сутність проєктного навчання, яке ґрунтується на тривалому дослідженні значущих проблем і сприяє розвитку критичного мислення, уміння співпрацювати та презентувати результати. Окреслено внесок українських і зарубіжних учених (Дж. Дьюї, Н. Бібік, О. Кузнєцової та ін.) у формування теорії проєктного навчання. Наголошено, що проєктна діяльність розвиває самостійність, уміння ухвалювати рішення, працювати в команді та пропонувати власні способи розв’язання проблем. Підкреслено, що компетентнісний підхід у межах НУШ допомагає долати труднощі традиційної освіти та підвищує мотивацію учнів. Показано як переваги методу, так і його обмеження. Окремо описано методологію побудови навчального проєкту: формулювання ідеї, мети й завдань, планування, добір ресурсів, реалізація, презентація та оцінювання. У статті розглянуто особливості формування команд, розподілу функцій та врахування індивідуальних особливостей учнів. Висвітлено значення правильно сформульованих завдань, які активізують пізнавальну діяльність і спрямовують учнів на розв’язання проблем. Висновки. Узагальнено, що проєктна діяльність є одним із найефективніших засобів розвитку ключових компетентностей НУШ та формування навчального середовища, орієнтованого на потреби сучасного суспільства. Стаття може бути корисною педагогам, науковцям і фахівцям, що працюють у сфері реформування освіти.