Педагогічні основи навчання іншомовного ділового міжкультурного спілкування у вищій школі - Юдіна, Ольга Володимирівна; Вязова, Рита Василівна; Хомяк, Лілія Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті аналізується проблема підготовки здобувачів вищої освіти до ділового міжкультурного спілкування та формування у них іншомовної комунікативної компетентності, визначаються педагогічні основи вдосконалення освітнього процесу, описуються методи та прийоми організації навчальної діяльності згідно з сучасними тенденціями мовної освіти. Міжнародна співпраця України з іншими державами у різних сферах життя, економіки і культури обумовила актуальність проблеми підготовки кваліфікованих фахівців, здатних вирішувати ділові, політичні, соціокультурні питання на міжнародному рівні та успішно реалізувати процес співробітництва нашої держави з іншими країнами. Для оптимізації освітнього процесу у закладах вищої освіти України існують певні передумови, які ми пов'язуємо з чинниками, що підвищують ефективність навчальної діяльності та впливають на формування мотивації у вивченні іноземної мови. Урізноманітнення методів і прийомів навчання ділового міжкультурного спілкування, врахування принципу професійної спрямованості завдань, застосування інтерактивних форм роботи та комп’ютерних технологій, створення атмосфери продуктивного пізнання, зміцнення міждисциплінарних зв’язків сприяють вдосконаленню освітнього процесу та дозволяють створити умови, на основі яких у здобувачів освіти виникає особистісний та професійний інтерес до вивчення іноземної мови, зростають пізнавальна самостійність, ініціатива і творча активність. На основі проблемного підходу є доцільним виконання вправ та завдань, що базуються на критичному міркуванні, на припущенні, на здогадці, на інтерпретації фактів, на умовиводі тощо та передбачають: заданість ситуації, яка пов’язана з міжкультурною взаємодією та сферою майбутньої діяльності здобувачів освіти; природність ситуації спілкування; новизну; вмотивованість мовленнєвих дій; наявність інструкцій щодо дій з мовленнєвим матеріалом в умовах, наближених до реальної іншомовної комунікації; наявність вербальних опор, які допомагають висловити свою думку та аргументувати судження іноземною мовою. Необхідність вирішення проблемного завдання активізує мовленнєву, творчу та пізнавальну діяльність здобувачів освіти. У процесі обговорення проблемного питання розглядаються різні точки зору з проблемної ситуації, акцентуються суперечності, моделюються ситуації спілкування. В умовах групової та колективної взаємодії здійснюється постійна зміна режимів діяльності, обмін навчальною інформацією. Значущість інтерактивності у навчанні ділового міжкультурного спілкування полягає в тому, що вона передбачає навчальний діалог як провідну форму організації навчально-пізнавальної інтерактивної взаємодії учасників освітнього процесу з оперативним зворотним зв’язком. Інформаційні освітні ресурси та комп'ютерні технології є важливим засобом оптимізації навчальної діяльності здобувачів освіти та інтенсифікації процесу навчання іншомовного спілкування. Використання комп’ютерних технологій, створення презентацій, інтерактивних вправ є доцільним для навчання мовного і мовленнєвого матеріалу, проведення тестування щодо перевірки рівня сформованості іншомовної комунікативної компетентності. Застосування сучасних педагогічних технологій в освітньому процесі створює різноманітний вибір бажаних шляхів у процесі іншомовної професійної підготовки здобувачів освіти до ділового міжкультурного спілкування. Завдяки цьому педагогічний процес зазнає оптимізації на всіх етапах його організації: пред’явлення, засвоєння та закріплення матеріалу, підкріплення інтерактивністю; перевірка рівня знань іншомовного матеріалу.