Формування фольклористичної компетентності у здобувачів вищої освіти у процесі вивчення курсу «Українознавча робота в професійній діяльності вчителя» - Гончарук, Валентина Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано педагогічний потенціал навчальної дисципліни «Українознавча робота в професійній діяльності вчителя» у формуванні фольклористичної компетентності здобувачів вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена потребою інтеграції науково-дослідницького компоненту у професійну підготовку вчителя та збереження національної культурної спадщини в умовах війни. Мета статті – визначити освітню та науково-педагогічну цінність дисципліни та її роль у формуванні фольклористичної компетентності майбутніх учителів. У дослідженні використано комплекс теоретичних (аналіз наукової літератури, систематизація джерел, порівняння підходів), емпіричних (педагогічне спостереження, моделювання освітнього процесу, контент-аналіз зібраного матеріалу) та моделювальних (педагогічне моделювання, проєктна діяльність) методів, що забезпечили формування цілісної моделі компетентності. Результати дослідження: показано ефективність логічної наступності між вивченням дисципліни «Український фольклор», фольклорною практикою та курсом «Українознавча робота в професійній діяльності вчителя»; визначено структуру фольклористичної компетентності: когнітивну, діяльнісну, науково-дослідницьку та ціннісно-світоглядну; прослідковано, що польовий фольклорний матеріал стає базою для наукових досліджень та подальшої педагогічної діяльності майбутніх учителів; доведено, що означена дисципліна здійснює підготовку вчителя-дослідника, здатного інтегрувати наукову діяльність із навчальною, підвищувати патріотичний дух та національну ідентичність учнів.