Педагогічні умови формування розвивального освітнього середовища у закладі освіти як чинник розвитку особистості: традиції та інновації - Опалюк, Тетяна Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті здійснено теоретичний аналіз традицій та сучасних інновацій в організації освітньої діяльності у вищому педагогічному навчальному закладі в контексті формування розвивального освітнього середовища як чинника розвитку особистості майбутнього вчителя. Обґрунтовано актуальність проблеми професійно-педагогічної підготовки фахівців в умовах трансформації освітньої парадигми, реалізації положень Болонського процесу та впровадження компетентнісного підходу. На основі узагальнення наукових підходів вітчизняних і зарубіжних дослідників розкрито сутність освітньої діяльності у вищій школі як багатовимірного феномена, що поєднує навчання, виховання, розвиток і професійне становлення студентів. Визначено провідну роль викладача в організації та управлінні навчально-пізнавальною діяльністю студентів, а також значення їх суб’єктної активності, самостійності й рефлексії в досягненні освітніх результатів. У статті виокремлено сукупність принципів професійно-педагогічної спрямованості освітньої діяльності, зокрема принцип професійно-педагогічної значущості знань і принцип професійної компетентності щодо проєктування дидактичних вимог до системи організації навчального процесу. Показано, що реалізація зазначених принципів створює необхідні педагогічні умови для формування професійної компетентності, самоефективності, здатності до саморозвитку й самореалізації майбутнього вчителя. Особливу увагу приділено ролі інноваційних освітніх технологій і сучасних підходів до навчання у розвитку творчого потенціалу студентів та формуванні їх готовності до розв’язування нестандартних педагогічних завдань. Зроблено висновок, що ефективна організація освітньої діяльності у вищому педагогічному навчальному закладі має ґрунтуватися на єдності теоретичної й практичної, психолого-педагогічної та фахово-предметної підготовки, забезпечуючи цілісний розвиток особистості майбутнього педагога.