Використання онлайн-тестів і флеш-карт для розширення словникового запасу студентів з англійської мови - Абсалямова, Яна Вадимівна; Гурська, Олена Олександрівна; Теремінко, Лариса Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Метою даної статті є аналіз ефективності інтегрованого використання флеш-карт та онлайн-тестів для розвитку словникового запасу студентів вищої освіти з англійської мови та визначення потенційного впливу цього підходу на довготривале збереження лексики та активне використання засвоєних слів у навчальних і комунікативних практиках. Актуальність дослідження обумовлена тим, що більшість існуючих робіт розглядає флеш-карти та онлайн-тести окремо, не досліджує їхню інтеграцію з мультимодальними ресурсами та адаптивним тестуванням, а також не оцінює довготривалий ефект засвоєння словникового запасу у студентів вищої освіти. У статті проведено систематичний аналіз сучасних методів застосування флеш-карт та онлайн-тестів, із особливим акцентом на використання мультимодальних ресурсів, які поєднують текст, аудіо та зображення, а також можливості адаптивного тестування для персоналізації навчання. Розглянуто переваги та обмеження кожного підходу, виділено прогалини у практичній реалізації інтегрованих методик, а також потенційні шляхи підвищення ефективності засвоєння лексики. Визначено, що мультимодальні ресурси стимулюють різні канали сприйняття інформації, підвищують мотивацію студентів і сприяють кращому запам’ятовуванню слів, тоді як адаптивне тестування дозволяє оптимізувати повторення складних слів та підвищує індивідуалізацію навчання. Результати аналізу свідчать, що інтеграція флеш-карт і онлайн-тестів у навчальний процес може суттєво підвищити ефективність засвоєння нових слів, сприяти формуванню міцних асоціативних зв’язків та забезпечити довготривале збереження словникового запасу. Інтегрований підхід також сприяє активному використанню лексики у навчальних і комунікативних завданнях, формує продуктивну мовленнєву компетентність, підвищує самостійність студентів у навчанні та стимулює розвиток когнітивних навичок, необхідних для практичного застосування мови у різних комунікативних ситуаціях. Стаття демонструє наукову та практичну цінність інтегрованого підходу, підтверджує його ефективність і пропонує методичні рекомендації щодо впровадження сучасних цифрових інструментів у навчальний процес англійської мови у вищих навчальних закладах. Запропонований підхід може слугувати основою для розробки персоналізованих стратегій навчання, підвищення результативності засвоєння лексики та забезпечення стійкого довготривалого ефекту у процесі мовної підготовки студентів.