Міждисциплінарність як форма продуктивної взаємодії у формуванні вокально-фахової компетентності студентів факультетів мистецтв - Го, Янь (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено проблему формування вокально-фахової компетентності студентів факультетів мистецтв на засадах міждисциплінарності з огляду на виклики сучасного динамічного культурно-освітнього середовища. З’ясовано, що міждисциплінарність як форма продуктивної взаємодії виступає важливим методологічним і дидактичним підґрунтям сучасної вокальної педагогіки у контексті компетентнісної парадигми. Визначено, що основний концепт компетентнісного підходу відображає спрямованість освітнього процесу з інформаційного аспекту передачі знань на ціннісно-орієнтований, оскільки професійна кваліфікація майбутнього фахівця поглиблюється ціннісно-смисловими, морально-вольовими, поведінковими характеристиками, що передбачає вирішення практико-орієнтованих завдань та проблемних ситуацій. Проведений аналіз поняття «вокально-фахова компетентність» у наукових працях уможливив власну дефініцію досліджуваного феномена. Розкрито, що формування вокально-фахової компетентності студентів факультетів мистецтв вимагає опори на міждисциплінарність, яка виступає системоутворювальним чинником й створює умови для продуктивної взаємодії теорії і практики, мистецтва і науки, традиційних та інноваційних освітніх технологій. Доведено, що результативність форм міждисциплінарної взаємодії у формуванні вокально-фахової компетентності студентів факультетів мистецтв виявляється в інтеграції різних аспектів досліджуваної компетентності (художньо-творчої, психофізіологічної, освітньо-інноваційної, соціально-комунікативної та ін.), що забезпечує комплексність фахової (вокальної) підготовки студентів факультетів мистецтв. Завдяки міждисциплінарній інтеграції студент усвідомлює закономірності вокального процесу, вчиться комплексно застосовувати отримані знання у майбутній виконавській, педагогічній та творчо-проєктній роботі.