Візуальні та цифрово-орієнтовані естетичні практики як інструмент формування ідентичності, психологічної трансформації та професійної підготовки в креативних індустріях - Мельник, Ірина Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасному цифровому суспільстві естетичні практики дедалі більше виходять за межі суто прикладної або декоративної функції, набуваючи статусу інструментів формування візуальної ідентичності, психологічної трансформації та професійної соціалізації. Особливого значення ці процеси набувають у креативних індустріях, де поєднуються мистецтво, технології, освіта та робота з тілесністю. Метою дослідження є комплексний аналіз візуальних і цифрово-орієнтованих естетичних практик як міждисциплінарного феномена, що впливає на конструювання особистісної та професійної ідентичності в умовах цифрового повороту. Методологічну основу дослідження становить якісний аналіз наукових джерел у галузях естетики, психології, культурології, педагогіки та цифрових технологій, а також міждисциплінарний синтез підходів до вивчення психоестетичних і освітніх практик. У статті узагальнено результати досліджень, присвячених макіяжу, татуюванню, ін’єкційній корекції, догляду за шкірою, фотографії, дизайну та професійній підготовці фахівців індустрії краси й креативних професій. Отримані результати свідчать, що цифрові технології (штучний інтелект, VR/AR, аналітика даних) істотно підсилюють трансформаційний потенціал естетичних практик, забезпечуючи персоналізацію, прогнозованість і підвищення психологічної ефективності втручань. Водночас інноваційні освітні моделі сприяють формуванню комплексних компетентностей, поєднуючи технічні навички з психологічною та культурною чутливістю. Зроблено висновок, що візуальні та цифрово-орієнтовані естетичні практики формують цілісну екосистему, яка відіграє ключову роль у розвитку сучасних креативних індустрій.