Медіаосвіта як засіб розвитку критичного мислення у здобувачів освіти: цифрові методи навчання - Семенишина, Ірина Віталіївна; Соломін, Євген Олександрович; Ювсечко, Ярослав Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Обґрунтувати методичні засади застосування цифрових методів у медіаосвітньому процесі для забезпечення синергійного формування критичного мислення та медіаграмотності здобувачів освіти з урахуванням специфіки освітніх рівнів і міждисциплінарної інтеграції навчального процесу. Методи. При проведенні дослідження застосовано системний аналіз наукових публікацій за період 2020–2025 рр. для виявлення теоретичних основ взаємозв’язку критичного мислення та медіаграмотності. Використано компаративний метод для порівняння освітніх практик упровадження медіаосвіти на різних рівнях. Здійснено класифікацію та систематизацію цифрових інструментів за критеріями освітньої доцільності, вікової відповідності та міждисциплінарного потенціалу. Застосовано метод моделювання для розробки методичної системи інтеграції цифрових технологій у процес формування медіакомпетентностей. Результати. Теоретично обґрунтовано, що критичне мислення та медіаграмотність функціонують як взаємодоповнювальні метакогнітивні компетентності, проте їхній синергійний розвиток потребує спеціалізованого педагогічного втручання. Розроблено диференційовану систему цифрових методів навчання для семи освітніх рівнів, починаючи з початкової освіти і завершуючи післядипломною підготовкою. Для кожного рівня визначено цифрові інструменти, методичні підходи та форми міждисциплінарної інтеграції. Систематизовано понад 50 цифрових платформ і додатків за функціональним призначенням: інтерактивний аналіз медіаматеріалів, гейміфікація, фактчекінг, професійні симуляції і дослідницька аналітика. Обґрунтовано триступеневу структуру формування медіакомпетентності через когнітивний, технологічний та соціально-емоційний компоненти. Визначено організаційно-педагогічні умови впровадження цифрових методів медіаосвіти, включаючи інфраструктурне забезпечення, підготовку педагогів і критерії оцінювання медіаграмотності. Висновки. Ефективне формування медіаграмотності вимагає системного застосування цифрових методів з урахуванням освітніх рівнів, вікових особливостей і міждисциплінарної інтеграції.