Аналітичні методи оцінювання ефективності чат-ботів у системах цифрової комунікації освіти - Лега, Ольга Василівна; Канцедал, Наталія Анатоліївна; Прийдак, Тетяна Борисівна; Яловега, Людмила Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних умовах чат-боти все частіше використовуються в закладах освіти для інформаційного супроводу, консультативної підтримки та організації взаємодії зі здобувачами освіти. Водночас у педагогічній науці відсутній усталений підхід до оцінювання результативності таких інструментів з позицій освітньої доцільності, що зумовлює потребу в розробленні науково обґрунтованих аналітичних методів їх педагогічної оцінки. Метою статті є обґрунтування комплексного підходу до оцінювання використання чат-ботів у системах цифрової комунікації освіти на основі поєднання аналітичних даних і педагогічної експертизи. У межах дослідження поставлено завдання визначити місце чат-ботів у структурі педагогічної взаємодії, систематизувати аналітичні методи їх оцінювання та розробити систему показників і критеріїв педагогічного аналізу. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, узагальнення, систематизація наукових підходів, порівняльний аналіз, педагогічне моделювання та метод експертної оцінки. У процесі дослідження використано концептуальний аналіз педагогічної ефективності цифрових інструментів та структурний підхід до формування системи показників оцінювання. У результаті дослідження встановлено, що оцінювання використання чат-ботів у педагогічному середовищі доцільно здійснювати на основі комплексного підходу, який враховує освітній результат взаємодії, якість педагогічної комунікації, рівень навчальної самостійності здобувачів освіти та стійкість використання цифрового інструменту. Запропоновано структуровану систему показників, критеріїв і методів їх визначення, що дозволяє перейти від формального аналізу активності користувачів до педагогічної інтерпретації впливу чат-ботів на організацію та результати навчального процесу. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованого підходу для моніторингу якості цифрової комунікації, удосконалення методичного забезпечення освітнього процесу та обґрунтування управлінських рішень у закладах освіти.