Диск-гольф як засіб фізичного розвитку та активного відпочинку в Україні - Веселова, Вікторія В'ячеславівна; Головченко, Максим Васильович; Муц, Руслан Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою дослідження є аналіз перспектив стратегічного впровадження диск-гольфу (ДГ) як інклюзивного, економічно доступного та соціально значущого засобу фізичного розвитку і активного дозвілля в Україні. Особливу увагу приділено потенціалу ДГ як інструменту масштабованої соціально-психологічної реабілітації ветеранів і цивільного населення в умовах післявоєнного відновлення країни. Методи. У роботі використано теоретичний аналіз актуальних наукових джерел, присвячених фізіологічним, психосоціальним та урбаністичним аспектам розвитку ДГ. Здійснено обробку емпіричних даних щодо обсягу фізичного навантаження (понад 5600 кроків за одну гру), рівня травматизму, а також аналізується відповідність інфраструктури вимогам державних нормативів, зокрема ДБН Б.2.2-5:2011. Проведено порівняльну оцінку переваг ДГ у контексті потреб українського суспільства. Результати. Дослідження підтвердило високу адаптивність та реабілітаційний потенціал диск-гольфу. Цей вид спорту не потребує високих фізичних кондицій, легко модифікується під потреби осіб з інвалідністю (включаючи користувачів протезів або візків), позитивно впливає на емоційний стан, знижує рівень стресу й симптоматику ПТСР. ДГ вимагає мінімальних витрат на запуск інфраструктури: базовий шкільний комплект з 5 дисків, майданчики можна облаштовувати на наявних зелених зонах за умови дотримання ДБН (відстань щонайменше 40 м від житлової забудови). В Україні вже сформована інституційна основа у вигляді Української Федерації Літаючих Дисків (УФЛД) та неофіційної структури Асоціації диск-гольфу України (АДГУ), діє сертифікований PDGA майданчик Muromets Disc Golf Park у Києві, відбуваються міжнародні змагання рівня C-Tier. Висновки. Диск-гольф є перспективним видом спорту для національного масштабування в Україні завдяки своїй економічній доступності, інклюзивності та соціальній ефективності. Його інтеграція в систему фізичного виховання та реабілітаційних програм сприятиме формуванню фізично активного та соціально згуртованого суспільства. Доцільними стратегічними кроками є включення ДГ до пріоритетних адаптивних програм, державна підтримка діяльності АДГУ, а також нормативно-правова адаптація для пришвидшення будівництва сертифікованих курсів без адміністративних бар’єрів.