Штучний інтелект як чинник формування цифрової компетентності майбутніх вчителів початкових класів - Теличко, Наталія Вікторівна; Попович, Оксана Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є емпіричне обґрунтування ролі штучного інтелекту як чинника формування цифрової компетентності майбутніх учителів початкових класів, а також визначення взаємозв’язку між рівнем використання інструментів штучного інтелекту та сформованістю технічних, методичних, комунікативних, етичних і безпекових компонентів цифрової компетентності студентів спеціальності «Початкова освіта». Для досягнення поставленої мети використано комплекс взаємодоповнювальних методів емпіричного дослідження: анкетування та самооцінювання студентів з метою виявлення суб’єктивного сприйняття власної цифрової компетентності та ставлення до використання інструментів штучного інтелекту; діагностичне тестування з цифрової грамотності, розроблене на основі європейської рамки DigCompEdu та адаптоване до підготовки майбутніх учителів початкових класів; аналіз результатів навчальної діяльності студентів, зокрема цифрових дидактичних матеріалів, конспектів уроків, навчальних кейсів і проєктних робіт із використанням інструментів штучного інтелекту. Результати дослідження засвідчили, що 76,9 % студентів використовують інструменти штучного інтелекту у навчальній діяльності. Серед них частка студентів із високим рівнем цифрової компетентності становить 52,8 %, тоді як серед студентів із мінімальним досвідом використання ШІ — лише 14,7 %. Діагностичне тестування показало, що середній інтегральний показник цифрової компетентності активних користувачів ШІ становить 79,2 %, порівняно з 58,6 % у студентів, які не застосовують ШІ систематично. Найбільші відмінності зафіксовано в уміннях педагогічно доцільного використання цифрових інструментів, критичного аналізу результатів, згенерованих ШІ, та дотримання етичних і безпекових принципів цифрової діяльності. Аналіз навчальної діяльності підтвердив, що студенти з активним досвідом використання штучного інтелекту демонструють вищу здатність до створення якісних навчальних матеріалів і їх самостійного вдосконалення. Доведено, що штучний інтелект є вагомим чинником формування цифрової компетентності майбутніх учителів початкових класів, сприяє розвитку критичного мислення, практичних цифрових умінь і готовності до педагогічно обґрунтованого використання інноваційних технологій у професійній діяльності. Результати дослідження підтверджують доцільність системної інтеграції інструментів штучного інтелекту в освітні програми підготовки педагогів початкової школи.