Організаційно-управлінський контекст використання технік маніпуляції у спілкуванні: механізми реалізації, цілі та соціальні наслідки - Савченко, Лариса Олексіївна; Саф’ян, Карина Юріївна; Чередник, Лідія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз організаційно-управлінського контексту використання технік маніпуляції у спілкуванні. Розкрито сутність маніпуляції як прихованого комунікативного впливу, що застосовується в управлінській діяльності з метою досягнення визначених організаційних цілей. Проаналізовано основні механізми реалізації маніпулятивних технік, зокрема апеляцію до авторитету, створення ілюзії вибору, інформаційний тиск та емоційне навіювання. Особливу увагу приділено цілям використання маніпуляції у діяльності керівників та її соціальним і психологічним наслідкам для персоналу й організаційної культури. Обґрунтовано, що, попри можливу короткострокову ефективність, системне застосування маніпулятивних технік у спілкуванні призводить до зниження рівня довіри, внутрішньої мотивації та погіршення соціально-психологічного клімату в колективі. У статті запропоновано практико-орієнтований інструментарій у вигляді ситуаційних завдань, кейсів, аналітичних задач і проєктних робіт, спрямованих на формування вміння ідентифікувати маніпулятивний вплив та протидіяти йому в управлінському спілкуванні. Наголошено на доцільності впровадження етично орієнтованих комунікативних стратегій як альтернативи маніпуляції в сучасному управлінні. Результати дослідження підкреслюють необхідність переходу від маніпулятивних стратегій до відкритого переконання, діалогу та ціннісного спілкування в управлінні організацією. У статті робиться висновок, що етична та прозора комунікація не лише підвищує довгострокову ефективність, але й підтримує здоровий соціально-психологічний клімат та стійку діяльність організації.