Організаційно-педагогічні умови формування управлінської компетентності та професійного саморозвитку менеджерів у КНР - Котова, Анна Володимирівна; Максімішина, Тетяна Миколаївна; Єршова, Ілона Шонівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є комплексне дослідження організаційно-педагогічних умов, що забезпечують формування управлінської компетентності та сприяють професійному самовдосконаленню менеджерів у Китайській Народній Республіці, а також визначення можливостей адаптації цього досвіду у міжнародній практиці, зокрема у вітчизняній системі освіти та менеджменту. У роботі проаналізовано чотири ключові блоки організаційно-педагогічних умов, які формують цілісну модель підготовки управлінських кадрів у КНР. Інституційний блок визначає стратегічні рамки освітньої політики, що реалізуються через державну підтримку, фінансування досліджень, створення бізнес-шкіл та партнерство університетів із корпораціями. Методичний блок забезпечує якість навчального процесу завдяки компетентнісному підходу, використанню кейс-методів, цифрових технологій та системи оцінювання, яка враховує як академічні, так і практичні результати. Соціокультурний блок поєднує традиційні цінності конфуціанської етики з вимогами глобалізації, формуючи у студентів soft skills, міжкультурну компетентність та здатність працювати у багатонаціональних колективах. Психолого-педагогічний блок доповнює цю систему, забезпечуючи мотивацію, розвиток лідерських якостей, стресостійкість та підтримку індивідуальних освітніх траєкторій. Результати дослідження засвідчили, що китайська модель є прикладом інтеграції державної політики, університетських програм, корпоративних практик та культурних чинників у єдину систему, яка формує управлінців нового покоління, здатних діяти в умовах глобальної конкуренції та технологічних змін. Адаптація китайського досвіду може стати важливим кроком у модернізації української управлінської освіти (інтегрувація програм менеджменту у національні стратегії розвитку, більш активне використання цифрових інструментів та кейс-методів, розвиток soft skills і міжкультурної компетентності, а також створення системи наставництва й психологічної підтримки студентів). Впровадження цих підходів у вітчизняну практику дозволить сформувати конкурентоспроможну систему підготовки управлінців, яка відповідатиме сучасним викликам і сприятиме розвитку економіки України.