Шляхи та механізми формування soft skills у майбутніх викладачів університетів - Прокоф’єва, Любов Борисівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти формування «м’яких навичок» (soft skills) у майбутніх викладачів університетів в умовах трансформації сучасної освітньої парадигми. Актуальність роботи зумовлена стрімким технологічним розвитком та зміною вимог до науково-педагогічних працівників, де класична модель підготовки, зосереджена виключно на «жорстких навичках» (hard skills), виявляється недостатньою для забезпечення якості навчання. У межах дослідження проаналізовано генезис понять «soft skills» та «hard skills», визначено їхні ключові відмінності за критеріями характеру, призначення, швидкості формування та тривалості. Обґрунтовано, що для педагогічної діяльності м’які навички є визначальним чинником кар’єрного успіху та професійної самореалізації. Особливу увагу приділено психологічним механізмам, зокрема розвитку емоційного інтелекту, критичного мислення, здатності до командної роботи та стресостійкості в умовах невизначеності. Практична значущість роботи представлена описом авторських підходів до впровадження тренінгових та інтерактивних технологій в освітній процес. Детально розкрито структуру та зміст тренінгового циклу, спрямованого на підвищення емоційної стійкості майбутніх викладачів, що включає діагностику емоційного стану, аналіз джерел стресогенності (зокрема в умовах війни), опанування копінг-стратегій та технік саморегуляції. Крім того, висвітлено досвід модернізації навчальної дисципліни «Методика викладання і виховання у закладах передвищої та вищої освіти» через інтеграцію інструментарію штучного інтелекту, що сприяє розвитку медіаграмотності та критичного ставлення до інформації. Підкреслено, що системне формування soft skills є стратегічно важливим для підвищення конкурентоспроможності молодих викладачів та створення якісно нової моделі взаємодії між суб’єктами освітнього процесу. Стаття пропонує комплексний підхід, який поєднує теоретичне обґрунтування компетентнісної моделі викладача з конкретними методичними рекомендаціями щодо її реалізації у вищій школі.