Музична терапія як засіб психологічної підтримки в освітньому середовищі - Дудик, Романа Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено музичну терапію як один із дієвих засобів психологічної підтримки особистості в сучасному освітньому середовищі. Обґрунтовано актуальність використання музичної терапії в умовах зростання психоемоційного навантаження на учасників освітнього процесу, зумовленого соціальними, кризовими та стресовими чинниками. Розглянуто наукові підходи до визначення поняття «музична терапія», її функції та механізми впливу на емоційний стан, психічне здоров’я та поведінкові реакції особистості. Проаналізовано вплив музики на регуляцію емоцій, зниження рівня тривожності, стабілізацію психоемоційного стану, розвиток емоційного інтелекту та підвищення мотивації до навчальної діяльності. Особливу увагу приділено можливостям застосування музичної терапії в роботі з дітьми та молоддю різного віку, а також у системі психологічної підтримки педагогічних працівників. Висвітлено основні форми музичної терапії — активну та рецептивну, їх методи й практичні прийоми, адаптовані до освітнього простору. Окреслено умови ефективного впровадження елементів музикальної терапії в навчальний процес, зокрема міждисциплінарну взаємодію педагогів, психологів і фахівців мистецького спрямування. Зроблено висновок, що інтеграція музичної терапії в освітнє середовище сприяє формуванню психологічно безпечного, підтримувального та гуманістично-орієнтованого простору, підвищує рівень психологічного благополуччя учасників освітнього процесу та може бути ефективним засобом профілактики емоційного вигорання й дезадаптації. Перспективи подальших досліджень убачаються у вивченні практичного досвіду впровадження музичної терапії в закладах освіти різних рівнів, оцінюванні її ефективності в умовах інклюзивного та дистанційного навчання, а також у розробленні методичних рекомендацій щодо системного використання музично-терапевтичних практик як складової психолого-педагогічного супроводу навчального процесу.