Практичні аспекти дослідження проблеми формування компетентності підприємливість та фінансова грамотність серед учнівства 10 класів - Ролік, Вікторія Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті висвітлено результати першого в Україні моніторингового дослідження рівня сформованості компетентності «підприємливість і фінансова грамотність» серед учнів 10-х класів закладів загальної середньої освіти, проведеного у 2024 році за ініціативи Національного банку України. Дослідження здійснено в рамках реалізації Національної стратегії розвитку фінансової грамотності в Україні до 2030 року та передувало впровадженню обов'язкового курсу «Підприємництво і фінансова грамотність». В опитуванні взяли участь 3139 учнів віком 14–17 років із 97 закладів освіти у 20 регіонах України. Методологія дослідження базувалася на адаптованих завданнях міжнародної програми PISA, що включали 21 кейсове завдання та 20 анкетних запитань для аналізу впливу зовнішніх факторів на знання й навички підлітків. Результати засвідчили початковий рівень сформованості компетентності: середній показник правильних відповідей становив 46,6%. Виявлено кращі результати серед дівчат (47,4%) порівняно з хлопцями (45,6%) та серед міських жителів (48%) порівняно із сільськими (40%). Найкраще респонденти відповідали на запитання тематичної категорії «Ризики та винагорода» (51,8%), найгірше – «Фінансовий ландшафт» (11,1%). Встановлено прямий позитивний взаємозв'язок рівня компетентності з практичним досвідом використання фінансових інструментів, професійною орієнтацією, домашнім вихованням та систематизованим навчанням. Виявлено високу мотивацію підлітків до вивчення предмету: 77,6% респондентів підтримали його запровадження, особливо цікавлячись темами заробітку, формування бюджету та заощадження. Дослідження підтвердило необхідність запровадження курсу та визначило ключові педагогічні умови ефективного формування компетентності: демонстрацію взаємозв'язку навчання з життєвими цілями учнів та використання проблемних завдань на основі практичних ситуацій.